Utilitzant un símil amb les fruites –i sense que soni a estereotip ni despectiu, sinó més aviat a explicació gràfica– existeixen dos tipus de cossos femenins en funció del lloc en el qual emmagatzemen el greix. En primer lloc, hi hauria el cos tipus poma, en el qual el greix predomina en el tronc, principalment al voltant de la cintura. En segon lloc, el tipus pera, quan es localitza fonamentalment a les cames i les natges.

La investigació

Doncs bé, segons un estudi realitzat a la Facultat de Medicina Albert Einstein de Nova York que s'acaba de publicar en l'European Heart Journal, les dones postmenopàusiques del primer grup –tipus poma– tenen més risc de patir problemes cardíacs i arterials, fins i tot si tenen un índex de massa corporal (IMC) normal i saludable.

Es tracta d'una investigació interessant perquè és el primer estudi que analitza on s'emmagatzema el greix al cos i la seva associació amb el risc de malalties cardiovasculars en dones postmenopàusiques amb IMC normal. L'IMC es calcula dividint el pes en quilos entre l'estatura en metres, elevada al quadrat.

Per a aquest estudi es va seleccionar 2.683 dones sanes que es va realitzar un seguiment durant 18 anys. En aquell temps, es van registrar 291 casos de malalties cardiovasculars. Els investigadors van trobar que les dones que emmagatzemaven més greix en el tronc tenien gairebé el doble de risc de problemes cardíacs i accidents cerebrovasculars en comparació amb les que la tenien a les cames. Més específicament, el risc més gran de malaltia es va produir en les dones que tenien el percentatge de greix més gran en el tronc i el menor percentatge de greix a les cames: tenien un risc més de tres vegades més gran en comparació amb les dones en el cas oposat. I tot això, sense tenir en compte el pes de cada una d'elles.

Les conclusions

L'estudi conclou que amb reduir un 10% el percentatge de greix acumulat a l'abdomen, es podria evitar considerablement la incidència de la malaltia cardiovascular en les dones. També es ratifica en el qual l'IMC no és un eina única a l'hora de mesurar la massa d'una persona i la relació amb la salut, ja que la distribució del greix també és molt important. En aquest sentit, aconsellen mesurar la circumferència de la cintura per proporcionar informació addicional.

Segons els experts que han participat en l'estudi, "les nostres troballes ressalten la necessitat d'utilitzar mesures antropomètriques que reflecteixin millor la distribució regional de greix per identificar un risc més gran de malaltia cardiovascular. Aquestes són les línies d'investigació importants per a futurs estudis de població", asseguren.

La investigació obre també un nou camí per avaluar la relació de la distribució del greix corporal amb altres malalties, com el càncer, sobretot a partir de la menopausa en les dones, quan el cos canvia i pot emmagatzemar més grassa al voltant dels òrgans del cos i no tant sota la pell.