A Espanya ja s'ha administrat més de 54 milions de dosi de la vacuna contra la Covid-19, la qual cosa la situa dalt de la vacunació al món. Les autoritats pretenen aconseguir la tan anhelada immunitat de grup, principal objectiu davant aquesta crisi. Però per aconseguir-ho, des del Consell General d'Infermeria s'ha recordat que s'aconsegueix administrant les segones dosis en els temps marcats per les autoritats sanitàries (21 dies Pfizer i 28 Moderna), imprescindible per assolir-lo.

"A escala individual, retardar unes setmanes la dosi pot no tenir cap efecte, però, quan l'objectiu de la població és aconseguir una immunitat de grup, el fet de retardar-la sí pot ser un problema", afirmen des del Consell.

Davant d'aquelles institucions o administracions que valoren retardar aquestes segones dosis, insten que s'inoculin en temps per continuar amb l'avenç aconseguit fins aquest moment. "Encara que la fitxa tècnica sí que permet el retard d'algunes setmanes, considerem que és molt important completar-lo com més aviat millor per mantenir aquesta immunitat de grup i assolir el grau d'immunització més important com més aviat millor", destaquen. A més, les persones han de saber que no estan protegides amb una sola dosi i que s'estan produint nombrosos contagis després de la primera inoculació.

Equip|Joc vacuna

"El Govern central i els governs autonòmics han de posar tot de la seva part per complir els terminis perquè és imprescindible que la majoria de la població estigui immunitzada com més aviat millor. Així mateix, nosaltres com a població hem de complir i també vacunar-nos. En un moment com l'actual no podem retardar les cites per anar-nos-en de vacances perquè és ara quan hem de demostrar que som una societat", puntualitzen.

A més d'una vacunació imparable, la cinquena onada de contagis també sembla no tocar sostre, situació que preocupa enormement els sanitaris que es troben dia a dia treballant sense parar des de fa ja un any i mig. En aquest sentit, des del Consell General d'Infermeria recorden la importància de continuar amb les mesures de prevenció i insten a la responsabilitat individual per prevenir rebrots.

"No hem d'abaixar la guàrdia ni fins i tot estant vacunats perquè les vacunes no eviten la infecció, sinó que en la majoria dels casos minimitza els símptomes i les complicacions. És molt important respectar les mesures com la màscara i la distància de seguretat. Només sent responsables aconseguirem el bé comú", ressalten.

Per a les infermeres, és fonamental que la gent comprengui que, malgrat estar vacunats, es pot contreure el virus i es poden tenir seqüeles com la Covid persistent, encara que els símptomes hagin estat lleus. De fet, segons les mateixes dades del Ministeri de Sanitat, el 5% dels ingressats actualment per Covid-19 són persones ja vacunades amb la pauta completa. La resta dels infectats no tenen la vacuna o la tenen incompleta.