Diu el tòpic que Nova York és 'la ciutat que mai no dorm', i el fet és que aquest diumenge els novaiorquesos van preferir donar validesa a aquest lloc comú donant un sentit homenatge als més de 30.000 morts per la pandèmia de la Covid-19 just el dia en què es complia un any de la primera mort a causa del coronavirus.

Segons informa l'agència Efe, un dels llocs més emblemàtics de l'urbs, el pont de Brooklyn, ha estat el marc de la cerimònia, amb la projecció d'imatges de part de les víctimes sobre el mateix pont mentre familiars de les víctimes van recordar als seus morts.

Sempre segons l'agència citada, la ciutat de Nova York ha volgut recordar que durant la primavera de 2020 va ser l'epicentre mundial de la pandèmia, amb un nombre de morts i hospitalitzacions que no es registrava a cap altra ciutat del món en aquell moment. L'escala de la tragèdia de la pandèmia multiplica per deu el nombre de víctimes provocades pels atemptats de l'11 de setembre de 2001.

La cerimònia, en la qual van participar líders religiosos cristians, jueus i musulmans, va comptar amb l'emotiva intervenció de Carolina Juárez, novaiorquesa que va perdre el seu pare mexicà per la Covid-19, qui va assegurar que recorda al seu pare cada vegada que passeja pels llocs en els quals van compartir moments a Harlem.

Cita de García Márquez

També va participar en la cerimònia l'alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, que va assegurar que la pandèmia "ha tocat a tots els novaiorquesos d'una manera o d'una altra" i va citar en espanyol al Nobel colombià de Literatura Gabriel García Márquez per recordar les víctimes: "Ningú no podrà treure't els balls que ja hagis tingut".

alcalde nova york bill de blasio efe

L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, durant la cerimònia / Efe

Els intervinents van coincidir a agrair el sacrifici del personal sanitari i dels membres dels serveis d'emergència aquest any de pandèmia, que va saturar els hospitals a la primavera, va posar molts negocis a punt de la fallida i va buidar la ciutat de gran part de l'activitat amb què vibrava cada dia.

Llum al final del túnel?

En tot cas i malgrat la recent aparició d'una nova variant de la Covid a la ciutat, no tot semblen ser males notícies per a la 'gran poma'. Els avanços a la campanya de vacunació a Nova York permeten veure la llum al final del túnel, una vegada s'han començat a aixecar restriccions a negocis, restaurants, esdeveniments esportius i ha reobert les escoles.

Segons dades citades per Efe, prop de dos milions de persones a la ciutat de Nova York ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna, encara que els barris més afectats per la pandèmia, els de baixos ingressos, de majories llatines i negres, com el Bronx, continuen endarrerits en l'avanç de la immunització.

 

Imatge principal: Projeccions d'imatges de víctimes de la Covid sobre el pont de Brooklyn / Efe