En afrontar el càncer de mama moltes dones es troben amb la pressió de "seguir guapes" i haver "d'amagar com es troben", ha explicat en una entrevista amb Efe, la joiera i ceramista Laia Adsuara Nadeu, malalta de càncer de mama, que demana viure la malaltia amb "naturalitat".

En ocasió del Dia Internacional del Càncer de Mama, que se celebra aquest dilluns, 19 d'octubre, Adsuara ha recordat que en ple confinament va rebre el diagnòstic clínic que confirmava un càncer de mama que requeria un tractament de quimioteràpia i, més endavant, una intervenció quirúrgica.

Dues setmanes més tard va començar el tractament i a la sala d'espera de l'hospital es va trobar amb uns cartells que l'animaven a "posar-se guapa" mentre feia front a la malaltia, recorda indignada.

“Pressió estètica”

Aquests rètols eren anuncis de tallers de bellesa per a dones malaltes de càncer que, per l'artesana catalana, són "una petita part de la pressió estètica" que les dones reben al llarg de la vida. "En aquell moment vaig pensar estic malalta i a sobre he d'estar guapa", rememora.

La "imposició dels cànons de bellesa", que "suposadament havia perdut" a conseqüència de la quimioteràpia, han fet "enfadar" en més d'una ocasió a Adsuara, que ha trencat tabús i visibilitzat el procés de la seva malaltia a les xarxes socials, un espai en què ha pogut "buidar i difondre el que sent" i "mostrar que afrontar el càncer no és un camí de roses".

cancer mama Efe

Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional del Càncer de Mama / Efe

Per sensibilitzar les seves seguidores, l'artista comparteix contingut propi i d'altres dones que treballen per fer pública la convivència amb el càncer i les seves conseqüències, com és el cas de Sujetador Lola (@tetayteta), una iniciativa per normalitzar els sostenidors d'un sol pit, que ha portat a terme una campanya perquè les grans empreses de roba interior se sumin a comercialitzar aquesta peça.

Aquesta dona de trenta-sis anys ha escollit sortir al carrer amb el cap sense cabell i no descarta "deixar-se'l així més endavant", però reconeix que pot ser una "bona solució" per a les dones que no volen donar explicacions en tot moment: "quan tens càncer la gent et demana explicacions a cada moment "confessa, una situació que pot arribar a influir en les pacients.

“Normalitzar la malaltia”

"La clau és poder normalitzar la malaltia", ha resumit Adsuara, "en el meu cas no m'he maquillat en la meva vida, així que tampoc ho faré ara", per això considera que tapar-se -amb un mocador o amb una perruca- no pot ser "la única opció".

De la mateixa manera, aquesta pacient aconsella als cercles pròxims de qualsevol malalta que "no l'obliguin a estar bé" en els "dies dolents" i reivindica aquelles persones que saben "estar al costat" acollint el seu dolor.

Segons l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'últim any s'han diagnosticat 33.307 nous casos de càncer de mama, un percentatge que ha crescut el 7,5% des del 2012, i amb una taxa de supervivència del 90%: cinc anys després de ser diagnosticades, 9 de cada 10 pacients segueixen vives.

cancer de mama acn

Pits operats per un càncer de mama / ACN

Un càncer "no és bonic", ha reconegut, "es passa malament i hi ha dies que et trobes en un forat negre" i la part més dura la passa "una sola", però considera que la resposta no passa per un "discurs positivista ni endolcit". Per Adsuara tenir bona actitud ajuda però "no ho és tot".

La mort com a tabú

Per a aquesta pacient, "la mort és un tema tabú i no aprenem a lluitar amb ella des de petits", ni les pacients ni el seu entorn, de la mateixa manera que s'amaguen els dolors i "cadascuna se l'emporta a casa sense dir res".

A causa de la pandèmia, aquesta i altres pacients que han començat el tractament de quimioteràpia en els últims mesos no han pogut congelar els seus òvuls abans de començar el tractament, una mesura que habitualment es porta a terme per preservar la fertilitat de les dones amb càncer.

 

Imatge principal: Mamografia a una pacient de càncer de mama / Europa Press