Uns 235 milions de persones necessitaran ajuda humanitària l'any 2021, un 40 per cent més que el 2020, a causa de les emergències que han causat al planeta la pandèmia de Covid-19 però també l'impacte del canvi climàtic o els persistents conflictes, adverteix Nacions Unides.

Aquesta és la previsió de l'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), que per al proper any sol·licitarà a la comunitat internacional 35.000 milions de dòlars (un 20 per cent més que el 2020) a fi d'arribar a 160 milions d'aquestes persones necessitades.

El programa d'atenció humanitària de l'ONU per a 2021 inclou partides dirigides a 56 països afectats per crisi, entre ells la sanitària derivada de la Covid-19, i el seu objectiu, segons el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, és "ajudar la gent en la seva hora més fosca de necessitat".

"La pandèmia arrossega la misèria"

Per al cap d'operacions humanitàries de l'ONU, Mark Lowcock, la petició d'ajuda per al pròxim exercici arriba en el moment en què "els països rics estan començant a veure la llum al final del túnel, una cosa que no és així a les nacions més pobres" ja que la pandèmia arrossegarà en ells milions de persones a la misèria.

La principal partida humanitària serà un any més Síria i les comunitats de refugiats d'aquest país a l'Orient Mitjà, ja que Nacions Unides sol·licitarà a la comunitat internacional 10.000 milions de dòlars per assistir a 20,6 milions d'afectats per aquest conflicte de gairebé deu anys.

Una altra crisi derivada de la guerra, al Iemen, obligarà l'ONU a sol·licitar 3.400 milions de dòlars amb l'objectiu d'arribar a 19 milions de persones, mentre que es demanaran gairebé 4.000 milions de dòlars per atendre la República Democràtica del Congo i el Sudan, països assolats per la inestabilitat política i econòmica.

Per a Llatinoamèrica, OCHA sol·licitarà 762 milions de dòlars a fi d'atendre 4,5 milions de persones a Veneçuela i uns altres 1.400 milions per a l'ajuda de 3,3 dels més de set milions de refugiats i migrants veneçolans en altres països de la regió.

També s'inclou una provisió de 300 milions de dòlars per a programes d'assistència dirigits a 1,5 milions de persones a Colòmbia, si bé Nacions Unides assenyala que en aquest país encara hi ha uns 6,7 milions de colombians que requereixen ajuda humanitària en el context de la recuperació després de dècades de conflicte.

El 2020, els donants de Nacions Units van aportar una xifra rècord de 17.000 milions de dòlars, encara que va ser menys de la meitat dels sol·licitat, amb els que es va atendre a 98 milions de persones, només un 70 per cent de l'objectiu anual.

"Tenim una elecció per fer: deixar que el 2021 sigui l'any del gran retrocés, després de 40 anys d'avenços, o treballar junts per garantir que trobem una sortida a aquesta pandèmia", va afirmar Lowcock en la presentació de les prioritats per al proper any.