Tot i que les infeccions explosives han augmentat amb l'aparició de les variants delta i òmicron, les vacunes continuen sent bastant efectives per prevenir hospitalitzacions i morts. L'èxit de la nova tecnologia ha portat els científics a provar d'esbrinar per què les vacunes d'ARNm han aconseguit prevenir la gravetat de la malaltia i si és probable que la protecció que brinden perduri a mesura que sorgeixen noves variants.

Un nou estudi d'investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a St. Louis i l'Hospital d'Investigació Infantil St. Jude posa llum sobre la qualitat de la resposta immune desencadenada per les vacunes d'ARNm. L'estudi mostra que la vacuna Pfizer activa fortament i persistentment un tipus de cèl·lula immunitària auxiliar que ajuda les cèl·lules productores d'anticossos a crear grans quantitats d'anticossos cada vegada més poderosos, i també impulsa el desenvolupament d'alguns tipus de memòria immunològica.

Aquestes cèl·lules, conegudes com a cèl·lules auxiliars fol·liculars T, duren fins i tot sis mesos després de la vacunació, el que ajuda el cos a produir cada vegada millors anticossos. Una vegada que les cèl·lules auxiliars disminueixen, les cèl·lules productores d'anticossos de llarga durada i les cèl·lules B de memòria ajuden a brindar protecció contra malalties greus i la mort.

Infermera vacuna

A més, moltes de les cèl·lules auxiliars fol·liculars T són activades per una part del virus que no sembla detectar mutacions, fins i tot en la variant òmicron. Els resultats d'aquest estudi, publicats a la revista Cell, ajuden a explicar per què la vacuna Pfizer provoca nivells tan alts d'anticossos neutralizants i suggereix que la vacunació pot ajudar moltes persones a continuar produint anticossos potents fins i tot quan el virus canvia.

"Com més temps brindin ajuda les cèl·lules auxiliars fol·liculars T, millors seran els anticossos i més probabilitats es tindrà de tenir una bona resposta de memòria", asseguren els experts. "En aquest estudi, trobem que aquestes respostes de les cèl·lules auxiliars fol·liculars T segueixen i segueixen. I encara més, algunes d'elles responen a una part de la proteïna del pic de virus que té molt poca variació".

Amb les variants, especialment delta i ara òmicron, els investigadors han vist com s'estenien les infeccions, però les vacunes s'han mantingut molt bé en termes de prevenció de malalties greus i mort. Creuen que aquesta forta resposta d'ajuda fol·licular T és part de la raó per la qual les vacunes d'ARNm són tan protectores.

Els investigadors ara estan estudiant què succeeix després d'una dosi de reforç i si els canvis a les cèl·lules auxiliars fol·liculars T podrien explicar per què les persones amb sistemes immunitaris debilitats, com les que tenen una infecció pel VIH, no generen una forta resposta d'anticossos.