Avui, dia 10 d'octubre, se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i tal com assenyala l'OMS en alguns països, la vida està tornant a una certa aparença de normalitat; en d'altres, les taxes de transmissió i ingressos hospitalaris continuen sent elevades, la qual cosa pertorba la vida de les famílies i les comunitats.

L'Organització destaca com a tots els països, en una mesura o una altra, "la pandèmia ha tingut un gran impacte en la salut mental de les persones. Alguns grups, com els treballadors de la salut i altres treballadors de primera línia, els estudiants, les persones que viuen soles i aquelles amb problemes de salut mental preexistents, s'han vist especialment afectats". Alhora, una enquesta de l'OMS realitzada a mitjans de 2020 mostrava clarament que els serveis d'atenció per als trastorns mentals, neurològics i per consum de substàncies s'havien vist considerablement interromputs durant la pandèmia.

Durant l'Assemblea Mundial de la Salut de maig de 2021, els governs de tot el món van reconèixer la necessitat d'ampliar els serveis de salut mental de qualitat a tots els nivells i van recolzar el Pla d'Acció Integral sobre Salut Mental 2013-2020 de l'OMS, incloses les opcions d'aplicació actualitzades del Pla i els indicadors per mesurar els progressos. No obstant això, el Dia Mundial de la Salut Mental també ofereix l'oportunitat d'apoderar les persones perquè es cuidin de la seva pròpia salut mental.

Dona ansietat

Un altre dels aspectes, a més de la pandèmia, en la que els experts han posat el focus és en la vida a les ciutats. Les persones que viuen en aquests nuclis urbans s'enfronten a molts desafiaments que amenacen la seva salut mental. De fet, en països en els quals un nombre relativament gran de persones viu en ciutats, la depressió, l'ansietat i l'addicció són generalment més comunes. Per això existeix una necessitat urgent de comprendre millor la interacció dinàmica entre aquestes àrees.

Així ho manifesta un equip d'investigadors de la Universitat d'Amsterdam en un document publicat a la revista The Lancet Psychiatry. Els investigadors emfatitzen la urgència de la situació i presenten un nou marc conceptual per identificar nous mètodes de prevenció i tractament per als trastorns mentals comuns en contextos urbans.

"La vida a la ciutat és atractiva en molts sentits, però també té diversos desavantatges", assegura l'autor principal, Junus van der Wal. L'equip d'experts identifica una gran quantitat de factors que influeixen en l'entorn urbà i, en conseqüència, també poden influir en el benestar mental de les persones.

Per desenvolupar la seva idea han creat un personatge, Jane, una dona que viu en una gran ciutat, en un barri amb poca vegetació. El seu pis està prop d'un carrer molt transitat. Té baixos ingressos, per la qual cosa sovint està estressada pels diners. El soroll constant del trànsit li pertorba el son i li provoca insomni. Com a resultat, el seu acompliment laboral es veu afectat, la qual cosa augmenta encara més el seu estrès financer. A més, la contaminació de l'aire per l'excés de vehicles la carretera amb molt trànsit pot afectar el funcionament del seu cervell. A més, sovint hi ha cicles de retroalimentació en aquests models. Si moltes persones de la zona tenen problemes de salut mental, per exemple, això pot tenir un impacte negatiu en la cohesió social del barri, la qual cosa al seu torn pot tenir un efecte negatiu en els veïns. Tanmateix, si el municipi on viu Jane invertís en el desenvolupament sostenible, per exemple, creant un parc entre l'edifici on viu i la carretera transitada, això podria ajudar-la. Aquest tipus d'intervenció podria reduir l'estrès i la congestió del trànsit, possiblement augmentar la cohesió social al veïnat i ajudar a contrarestar la contaminació de l'aire ", asseguren els experts.

"Al nostre document de posició, presentem un nou marc conceptual per a totes les investigacions futures sobre salut mental en l'entorn urbà. Només aquest enfocament ens permetrà veure com tots els factors interactuen i afecten les persones, i també proposar intervencions i tractaments específics per millorar la salut mental dels habitants urbans", expliquen.