Les societats científiques i les associacions de pacients amb EPOC demanen el ministre de sanitat, Salvador Illa, "una protecció" més gran per a aquest grup d'especial risc en plena pandèmia de la Covid-19 i "l'eliminació del visat imposat per accedir a nous tractaments".

Cada any moren a Espanya 29.000 pacients a causa de l'EPOC, una malaltia pulmonar obstructiva crònica que constitueix la quarta causa de mort per davant del càncer de mama o pulmó. Una persona mor cada 20 minuts per aquesta causa.

Dels prop de tres milions de persones que pateixen aquesta malaltia crònica a Espanya, al voltant de 300.000 pacients d'EPOC es troben en estat greu. Aquest grup vulnerable davant la malaltia ha estat declarat d'alt risc per Sanitat per la pandèmia del coronavirus.

Accés medicació

Les societats científiques com Separ, Semergen, Semg, Semfyc i les associacions de pacients (Apepoc o Fenaer) reclamen una equitat més gran en l'accés a una medicació que simplifica el tractament, millora el control de l'EPOC i la qualitat de vida dels pacients.

El president de la Federació Espanyola d'Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (Fenaer), Mariano Pastor, demana a més al ministre de sanitat "una protecció més gran per als pacients amb EPOC greu, un grup d'especial risc" i sol·licita "l'eliminació del visat imposat per accedir a nous tractaments".

Trava burocràtica

"L'accés a la medicació passa per eliminar una trava burocràtica imposada pel Ministeri de Sanitat (visat d'inspecció). Aquesta trava restringeix el seu ús i cregui confusió entre els professionals sanitaris, fent que prefereixin utilitzar una altra medicació alternativa més complicada per als pacients, que requereix un nombre major de preses diàries, i a més és més cara per a l'administració i el pacient", explica.

El passat dia 4 de juny, Illa va comentar durant la seva compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats que ell pensava que el tema de l'EPOC "estava resolt". "Em disculpo i volum nota", va indicar en resposta a Guillermo Díaz, el portaveu de Sanitat de Ciutadans que li va plantejar la qüestió.

D'aquesta manera, les associacions de pacients i societats científiques es mostren ara "esperançades després d'un any de peticions contínues al Ministeri de Sanitat".

Encara no se'ls ha notificat una solució definitiva a aquest problema però esperen que, després de les paraules del ministre, es resolgui com més aviat millor. També reclamen que existeixi "la mateixa equitat en el tractament en totes les comunitats autònomes" i posen èmfasi que la 'nova normalitat' davant el Covid-19 fa més vulnerables a tres milions de persones davant una malaltia crònica i mortal.