El director europeu de l'Organització Mundial de la Salut, Hans Kluge, ha advertit als països que es preparin per a un "augment significatiu" en els casos de covid a mesura que es propagui òmicron, i ha recomanat l'ús generalitzat de dosis de reforç com a protecció. Des que va sorgir a finals de novembre, òmicron s'ha detectat en, com a mínim, 38 dels 53 països de la regió europea de l'OMS i ja és dominant en diversos d'ells, incloent-hi Dinamarca, Portugal, Regne Unit, ha dit Hans Kluge en una roda de premsa a Viena aquest dimarts. 

"S'acosta una altra tempesta", ha dit Kluge. "D'aquí unes setmanes, òmicron dominarà en més països de la regió, pressionant encara més els sistemes de salut que ja estan força tensats". La regió d'Europa de l'OMS inclou Rússia i altres exrepúbliques soviètiques i Turquia.

Potenciar les dosis de reforç

Les dades de l'OMS demostren que la regió ha informat en les últimes setmanes del nombre de casos de covid més important en comparació amb la població en qualsevol part del món. Fins i tot, abans de l'aparició d'òmicron, els funcionaris ja havien advertit d'unes 700.000 morts.

Si bé l'OMS ha aconsellat que les dosis de reforç es reserven per als més vulnerables, Kluge ha insistit a la gent en vacunar-se. "El reforç és la defensa més important contra òmicron", ha destacat.

Fins ara, el 89% dels primers casos d'òmicron a Europa s'han associat a símptomes comuns de covid, com tos, mal de coll i febre, segons ha dit Kluge. La majoria de casos s'han reportat entre adults de 20 a 30 anys, i s'han estès en ciutats i reunions socials i laborals. "El gran volum de noves infeccions per coronavirus podria provocar una irrupció generalitzada dels sistemes de salut i altres serveis crítics", ha dit. "Els governs i les autoritats han de preparar els sistemes sanitaris per a un augment significatiu". 

Més ràpid que la delta

L'OMS ha dit aquest dilluns mateix que òmicron s'està propagant més ràpidament que la variant delta, provocant infeccions en persones ja vacunades o fins i tot reinfectant persones que ja havien superat la malaltia. No està clar, a més, diuen que l'òmicron sigui una variant més lleu que les anteriors. 

Alguns països europeus ja han imposat algunes sancions. Països Baixos ha decretat un confinament, Portugal ha tancat l'oci nocturn i Alemanya ha imposat de nou normes més estrictes sobre el contacte social. Catalunya està pendent de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè validi el toc de queda d'una de la matinada a sis del matí, limitació de persones a 10 i tancament de l'oci nocturn. 

 

 

Imatge principal: Micrografia electrònica d'escaneig de colors d'una cèl·lula (vermell) infectada pel SARS-CoV-2 (verd), aïllada d'una mostra de pacient / Niaid