El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha acusat a alguns Estats Membres i a les companyies farmacèutiques de donar prioritat als acords bilaterals en la compra de vacunes, el que està provocant un augment en el preu, un retard en el lliurament de les vacunes i creant desigualtats amb els països més pobres.

"Fins i tot quan parlen de l'accés equitatiu, alguns països i empreses continuen donant prioritat als acords bilaterals. Donant la volta a la plataforma Kovacs i fent pujar els preus i intentant saltar al capdavant de la cua. (...) La situació es veu agreujada pel fet que la majoria dels fabricants han prioritzat l'aprovació regulatòria als països rics on els guanys són més alts", ha assenyalat aquest dilluns durant la inauguració de 148a reunió del Consell Executiu.

director general l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus - ACN

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus / ACN

"A punt d'un catastròfic fracàs moral"

Segons el seu parer, aquesta situació posa al món "a punt d'un catastròfic fracàs moral", i, adverteix, "el preu d'aquest fracàs es pagarà amb vides i mitjans de subsistència als països més pobres del món". A més que creu que la promesa d'un accés equitatiu corre un greu risc. "Ja s'ha administrat més de 39 milions de dosi de vacuna en almenys 49 països d'ingressos més alts. Només s'han administrat vint-i-cinc dosis en un país d'ingressos perduts, no 25 milions, ni 25.000, només 25", es lamenta.

Tedros veu just que tots els governs volen donar prioritat a la vacunació als seus propis treballadors de salut i les persones grans primer, però creu que no és just que joves adults i sans de països rics siguin vacunats abans que sanitaris i persones grans de països més pobres.

"Hi haurà prou vacunes per a tothom"

L'OMS ha assegurat 2 mil milions de dosi de cinc companyies, amb opcions per a més de mil milions de dosi més, i l'objectiu és començar els lliuraments al febrer. "COVAX està llest per lliurar allò per a la qual cosa va ser creat", ha assenyalat Tedros, que ha afirmat que "hi haurà suficients vacunes per a tothom".

Mentrestant, considera que ara mateix els països han "de treballar junts com una família global" per prioritzar els que estan en més risc de malaltia greu i mort, a tots els països. Ja que, altrament, podria retardar-se els lliuraments de COVAX i "crear exactament l'escenari que COVAX va ser dissenyat per evitar, amb acaparament, un mercat caòtic, una resposta descoordinada i una disrupció social i econòmica contínua."

"Aquest enfocament de 'jo primer' deixa en risc a les persones més pobres i vulnerables del món, sinó que també és contraproduent. En última instància, aquestes accions només prolongaran la pandèmia de la Covid, les restriccions necessàries per contenir-la i el sofriment humà i econòmic," ha assenyalat el director de l'OMS per a qui encara "no és massa tard" per canviar aquesta situació.

Per aconseguir-ho ha fet una crida a tots els països perquè treballin junts en solidaritat per garantir que dins dels primers 100 dies d'aquest any, la vacunació de treballadors de la salut i persones grans estigui en curs a tots els països. I, amb aquest objectiu, ha demanat als països amb contractes bilaterals i control del subministrament perquè siguin transparents en aquests contractes amb Covax, inclosos els volums, els preus i les dates de lliurament.