Els casos d'hepatitis infantil aguda d'origen desconegut inicialment detectats al Regne Unit continuen augmentant. En el dia d'avui, ja se n'han registrat almenys 169 en 11 països, un d'ells mortal, segons ha informat l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La majoria dels casos s'han localitzat a Europa, tret de nou de confirmats als Estats Units i 12 a Israel. Concretament, el Regne Unit és el país que més casos ha reportat (114), seguit d'Espanya (13), ha notificat l'OMS en un comunicat. Davant aquesta situació, l'OMS ja ha emès recomanacions per fer front a aquesta alerta sanitària.

Aquesta organització sanitària mundial ha comunicat que 17 dels nens afectats (aproximadament un de cada 10) han necessitat un trasplantament de fetge després de contreure aquesta nova malaltia, que sol portar dolors abdominals, diarrea o vòmits. Segons l'OMS, podria estar causada per un adenovirus, potser el tipus 41.

L'OMS manifesta inquietud

Sobre l'hepatitis infantil, l'OMS ha assenyalat que encara no està clar si hi ha hagut un augment de casos o si es tracta d'una pauta normal que no havia estat detectada fins ara. Tanmateix, l'OMS ha manifestat certa inquietud pel fet que un adenovirus, normalment associat a malalties respiratòries lleus, pugui estar causant inflamacions hepàtiques agudes.

Inicialment, els primers 10 casos de l'hepatitis infantil aguda van ser comunicats pel Regne Unit a l'OMS el 5 d'abril, en nens menors de 10 anys prèviament sans. Actualment, l'edat dels malalts oscil·la entre el mes i els 16 anys. En la majoria dels casos no tenen febre i en cap d'ells no s'ha detectat els virus normals associats a aquestes malalties (hepatitis A, B, C, D i E), afirma l'OMS.

Anòmal ascens de casos

En 74 dels casos s'han detectat adenovirus, 18 d'ells específicament amb l'adenovirus 41, que rarament va lligat a casos d'hepatitis. I en una vintena de pacients els nens també van donar positiu pel virus SARS-CoV-2, causant de la covid-19. Davant d'aquesta situació d'anòmal ascens de casos d'hepatitis d'origen desconegut, l'OMS demana a les xarxes sanitàries que han identificat casos, però també altres països que continuïn les investigacions i prenguin mesures preventives.

Per respondre a l'increment de casos d'hepatitis infantil, l'Organització Mundial de la Salut recomana mesures ja conegudes durant la pandèmia de la covid-19 (rentat de mans freqüent, cobrir-se en tossir, etc) i tests de sang, sèrum, orina i excrements dels afectats per analitzar i seqüenciar els possibles virus causants.

Tanmateix, l'OMS no recomana prendre mesures restrictives a l'entrada i sortida al Regne Unit o altres països afectats, ja que ara per ara no ha identificat que els viatges internacionals tinguin relació amb la proliferació de casos d'hepatitis infantil.