La variant òmicron és més contagiosa però és menys greu del que es pensava inicialment, segons un estudi de l'Institut Nacional de Malalties Transmissibles de Sud-àfrica (NICD), país on es va detectar per primera vegada aquesta soca.

Segons l'estudi, el risc d'hospitalització amb òmicron és un 80% menor que no pas amb la variant fins ara majoritària, la delta. L'estudi s'ha efectuat amb les dades de les infeccions per coronavirus que s'han registrat a Sud-àfrica fins a finals de novembre. I la recerca apunta que òmicron, tot i ser altament contagiós, és probable que provoqui una malaltia més lleu que les variants anteriors.

"Les dades són molt encoratjadores i apunten seriosament que hi ha una gravetat substancialment menor en l'onada òmicron", ha indicat Cheryl Cohen, de l'Institut Nacional de Malalties Transmissibles de Sud-àfrica (NICD), a l'agència alemanya DPA. A més de les possibilitats més baixes d'hospitalització, els contagis per òmicron "es vinculen també a un 70 per cent de probabilitats més baixes de patir una malaltia greu, en relació amb els contagis de la variant delta".

Una excepció sud-africana?

 

Els autors adverteixen que només han observat les infeccions a Sud-àfrica i no descarten que en altres poblacions es pugui respondre de manera diferent. Una diferència potencialment crítica és que la població de Sud-àfrica tenia un alt nivell d'exposició prèvia al coronavirus. Si és així, aquesta immunitat natural podria estar ajudant a reduir la força d'òmicron, però això no està provat.

La via espanyola

 

Mentrestant, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat aquest dimecres a la tarda a la conferència de presidents autonòmics, que se celebra al Senat, amb tota una bateria de mesures comunes per a fer front a la sisena onada de coronavirus. Entre aquestes, destaca el retorn de la mascareta en espais exteriors, el reforç de l'atenció primària amb més personal sanitari o l'acceleració del procés de vacunació. A banda, el govern espanyol donarà màniga ampla a les comunitats autònomes per a prendre les seves pròpies restriccions, com podria ser el toc de queda a Catalunya, si rep l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Quan acabi la conferència de presidents, compareixerà el govern espanyol. Alguns presidents han traslladat el seu malestar a Sánchez perquè hi hagi arribat amb mesures ja preses per ell.

La mesura més visible, segons fonts de la Moncloa, és el restabliment de l'obligatorietat de dur la mascareta en espais exteriors, una obligació que va ser eliminada just abans de les vacances d'estiu. L'havien demanat diferents presidents autonòmics, com el valencià Ximo Puig, el lehendakari Íñigo Urkullu, el gallec Alberto Núñez Feijoó o l'andalús Juanma Moreno Bonilla. Aquesta és l'única "restricció" del govern espanyol.

Demà mateix es reunirà de forma extraordinària el Consell de Ministres en una trobada monogràfica per a aprovar un reial decret del Ministeri de Sanitat que reguli tot això.