Els països de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dimarts canviar d'enfocament sobre les restriccions als viatgers europeus per frenar el coronavirus, com les proves de detecció o les quarantenes, que més endavant ja no dependran del país de procedència, sinó del certificat covid digital de cada persona. El Consell (països) de la UE ha aprovat aquesta modificació, que respon "a l'augment significatiu" en l'administració de vacunes a la UE i "la ràpida aplicació del certificat covid", ha indicat aquesta institució en un comunicat.

L'objectiu és simplificar les normes aplicables i donar més claredat i previsibilitat als viatgers. Els canvis, que no tenen caràcter vinculant sinó que conformen una recomanació, entraran en vigor el pròxim 1 de febrer. La nova recomanació manté, no obstant això, la possibilitat que els països imposin mesures addicionals als viatgers des de zones de color "vermell fosc", considerades d'alt risc al mapa de colors del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

Les zones de risc

Aquest centre seguirà publicant el mapa de les regions dels estats membres per indicar el risc potencial d'infecció, segons un sistema de semàfors (verd, taronja, vermell, vermell fosc). Per confeccionar-lo es té en compte la taxa de notificació de casos de covid corresponent a 14 dies, l'administració de la vacuna i la taxa de proves realitzades. Els ambaixadors dels països davant de la UE (Coreper) ja havien donat llum verda divendres passat amb "alguns petits canvis", a la recomanació de la Comissió Europea que plantejava el canvi d'enfocament.

Brussel·les havia proposat el novembre passat que la decisió d'imposar o no restriccions als viatgers es basés en l'estatus sanitari de les persones (que figura en el certificat covid digital) i no en la situació epidemiològica del país des d'on s'hagi viatjat. Aquest certificat és un document que acredita una pauta completa de vacunació, haver passat la malaltia, o tenir un test negatiu. D'aquesta manera, d'ara endavant els titulars d'un certificat covid no haurien en principi de ser sotmesos a restriccions addicionals, com a test de covid o quarantenes.

Les persones que no comptin amb el certificat podrien veure's obligats a passar una prova de detecció abans o a tot tardar 24 hores després de l'arribada, amb puntuals excepcions, inclosos els nens menors de 12 anys o els treballadors transfronterers. Avui s'ha aprovat així mateix mantenir l'anomenat "fre d'emergència", que permet introduir restriccions als viatgers d'altres estats membres si sorgeixen variants del virus preocupants. La proposta aprovada no deixa de ser una recomanació, sense caràcter vinculant per als estats membres.