Una vacuna candidata que neutralitza el virus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia del coronavirus, ha estat provada amb èxit en ratolins pels investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh, a Pennsilvània (EUA), però els científics adverteixen que les proves amb humans podrien tardar mesos.

Segons un article que publica aquest dijous EBioMedicine, de la prestigiosa revista científica The Lancet, quan es prova en ratolins, la vacuna administrada, a través d'un pegat de la mida de la punta d'un dit, produeix anticossos específics contra el SARS-CoV-2 en quantitats que es consideren suficients per neutralitzar el virus.

Aquest és el primer estudi que es difon després d'haver estat sotmès a la crítica d'altres investigadors d'institucions alienes a la Universitat de Pittsburgh.

"Vam tenir experiències prèvies amb el virus SARS-CoV el 2003 i amb MERS-CoV el 2014", assenyala Andrea Gambotto, professor de cirurgia a la Facultat de Medicina de la UP, amb referència a dos virus que estan "estretament relacionats amb el SARS-CoV-2", que és el causant de la Covid-19, una malaltia que ja ha afectat prop d'un milió de persones a tot el món.

Les esmentades experiències, agrega Gambotto, han ensenyat els científics que una proteïna en particular, coneguda com a "spike" (una espècie de clau que s'insereix en el receptor ACE2 de les cèl·lules humanes per penetrar en elles), és "important per induir la immunitat contra el virus".

"Sabíem exactament on combatre aquest nou virus, d'allà la importància de finançar la investigació de vacunes. Un mai no sap d'on provindrà la pròxima pandèmia", afegeix l'investigador.