La capital francesa va reunir experts internacionals en fertilitat amb motiu del 41è Congrés de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE) i en l'esdeveniment es va presentar una nova tècnica que podria duplicar la taxa d'embrions viables en reproducció assistida.
Aquesta trobada global, considerada un dels més importants en l'àmbit de la reproducció assistida, ha servit com a plataforma per a la presentació d'investigacions pioneres que marquen el futur de la medicina reproductiva. Entre els treballs que més interès han despertat, destaca un avenç tecnològic que podria transformar el tractament de la infertilitat masculina: la imatge hiperespectral d'espermatozoides. Es tracta d'una eina no invasiva que, mitjançant l'ús de llum i una càmera especialitzada, permet identificar els espermatozoides amb més probabilitat de generar embrions viables, sense comprometre la seva integritat ni alterar la seva viabilitat.
L'estudi, titulat 'Hyperspectral imaging of single spermatozoa before ICSI predicts optimal embryo development: potential utilitzi as a non-invasive tool for sperm selection', ha estat presentat en el marc de l'esmentat congrés i proposa un enfocament completament nou en la selecció espermàtica. A diferència dels mètodes convencionals que es limiten a avaluar paràmetres com la quantitat, mobilitat o morfologia del semen, aquesta tècnica permet generar un perfil bioquímic individual de cada espermatozoide, captant la seva "empremta molecular".
Segons va explicar el doctor Nicolás Garrido, director de la Fundació IVI i investigador principal de l'estudi, "fins ara, els mètodes per analitzar el semen es basaven en paràmetres bàsics com a quantitat, mobilitat i morfologia. Les tècniques bioquímiques més profundes requerien destruir els espermatozoides per obtenir resultats, el que les feia inaplicables a la pràctica clínica".
Un dels aspectes més destacats de la troballa és el seu impacte potencial en la taxa de formació de blastocistos viables, que podria duplicar-se gràcies a una selecció més precisa dels gàmetes masculins. Això suposaria una millora en casos de baixa resposta ovàrica o mala qualitat embrionària, on cada intent compta.
"Mentre que les tècniques actuals de selecció embrionària només permeten decidir quin embrió transferir primer, aquesta tecnologia pot influir des de l'inici, augmentant el nombre d'embrions viables des del procés de fecundació", afegeix el Dr. Gallard. Aquesta precisió obre noves oportunitats per personalitzar encara més els tractaments i maximitzar les possibilitats d'èxit, especialment en pacients de mal pronòstic.
A més, la tècnica destaca per la seva escalabilitat i facilitat d'implementació en laboratoris, gràcies a la simplicitat dels equips necessaris i al seu baix cost relatiu, el que podria facilitar la seva adopció generalitzada en clíniques de reproducció assistida. Amb aquest avenç, la infertilitat masculina -tradicionalment menys explorada que la femenina- es posiciona en el centre de la innovació, marcant un nou horitzó en la medicina reproductiva basada en precisió, eficiència i tecnologia no invasiva.