El sindicat Metges de Catalunya alerta que l’augment de places vacants de residents és “una crisi de país”. L'organització ha demanat al govern que sorgeixi de les eleccions del 12-M que posi fil a l’agulla per acabar amb la problemàtica, que enguany ha batut rècord a la baixa en l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària finalitzant el procés amb 98 vacants d’una oferta total de 371. Segons el sindicat, aquesta situació s’hauria de prendre com una “crisi de país”. “Està en joc el futur de l’assistència sanitària pública”, han denunciat a través d'un comunicat. En aquest sentit, els facultatius asseguren que, tot i no ser un “fenomen exclusiu a Catalunya”, és la comunitat en què la seva incidència és “més aguditzada”. Metges de Catalunya afegeix que aquesta situació es deu al “desprestigi” que, asseguren, pateix l’especialitat des de les “retallades sanitàries”. En aquesta línia, critiquen la “inacció dels diferents responsables polítics que al llarg dels anys han incomplert les reiterades promeses de potenciació de l’atenció primària”. Aquest és el tercer any consecutiu que es reprodueix aquesta situació un cop finalitzat el procés ordinari d’adjudicació de places MIR. 

Denuncien que se senten “maltractats” i “desmotivats”

“Els estudiants de Medicina que roten pels centres d’atenció primària copsen l’esgotament i la desmotivació del personal facultatiu, que se sent cremat i maltractat, i no volen que aquest també sigui el seu futur professional”, asseguren. Allò que provoca el sentiment de frustració dels metges és “ben conegut”, a parer de l’organització. La sobrecàrrega de treball, amb agendes assistencials sense límits, l’excés de burocràcia, l’ampliació de la cartera de serveis, sense més pressupost i recursos, o la sovint difícil interrelació amb altres nivells assistencials són l’arrel del problema.

El Ministeri de Sanitat ha obert una nova convocatòria extraordinària

Com ha fet els dos últims anys, el Ministeri de Sanitat ha anunciat una nova convocatòria extraordinària, del 22 al 24 d’abril, per intentar cobrir les places MIR que han quedat vacants després del procés ordinari. Amb aquesta segona convocatòria, l’any passat a Catalunya es van ocupar 28 de les 36 places que havien quedat buides. Aquest any, amb 98 places de Medicina de Família pendents d’assignar, s’haurà de veure si s’aconsegueixen omplir. Més enllà de les vacants, Metges de Catalunya recorda que cal sumar les renúncies que cada any es produeixen quan els MIR s’incorporen a les seves places. Segons ells, el 2023, 48 nous residents d’aquesta especialitat van renunciar just a l’inici del seu període de formació.   

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!