Al món de la ciència li queda encara un llarg recorregut per comprendre el cervell i el seu funcionament. I més encara què passa a la ment dels éssers humans mentre dormim. Per això, cada descobriment és un avenç important per fer passos endavant sobre les capacitats de l'òrgan més important i desconegut de les persones, el cervell.

Quan somiem, la ment fa una complexa barreja d'episodis de realitat amb passatges producte de la seva imaginació i informació de la memòria, que tot junt fa que si recordem alguna cosa a l'hora de despertar-nos, en moltes ocasions no tingui cap sentit.

Despertant

Els especialista consideren que té a veure amb la reorganització de la memòria mentre dormim i són molts els que afirmen que estudiar o rebre informació abans de dormir és una bona manera per consolidar aquests coneixements.

Recentment, un equip d'investigadors de la Universitat de Northwestern, als Estats Units, van posar fil a l'agulla a veure si era possible influir en el son a fi que la persona que estigués dormint pogués resoldre problemes no resolts abans de ficar-se al llit, ja que deien saber que les persones assagem o consolidem els records durant el son, reorganitzant-los o fent-los més forts. Els resultats del treball s'han publicat a la revista Psychological Science.

Així, els científics es van preguntar si hi podria haver una estratègia de resolució de problemes similar a la reorganització de la memòria durant el son. Per comprovar si el que creien que podia ser cert es confirmava, els investigadors necessitaven una manera de dirigir els cervells dels que dormien cap a problemes específics però sense despertar-los del seu son.

Van buscar saber si 57 participants voluntaris podien resoldre problemes mentre dormien. Per a això, van presentar als participants una varietat d'endevinalles abans de ficar-se al llit. Cada un d'ells anava acompanyat d'un so diferent. Després de sotmetre's a aquesta situació, els voluntaris se n'anaven a dormir després que alguns dels problemes es quedessin sense resoldre.

Mentre cada participant dormia, els científics van reproduir els sons de la meitat de les situacions sense resoldre a un nivell prou alt com perquè es poguessin sentir però sense causar-los una interrupció del son.

Rubik

Al matí, després d'haver dormit, els voluntaris van poder tornar a treballar amb els problemes i van ser capaços de resoldre gairebé el 32% d'aquells que van rebre sons durant el son; una millora del 55% sobre el 20,5% dels exercicis no resolts que no havien rebut cap estímul auditiu durant el descans nocturn.

És la primera vegada que un estudi demostra que el son pot manipular-se per aconseguir la resolució de problemes que no s'aconsegueixen desxifrar mentre s'està despert. Segons els responsables de l'estudi, el treball evidencia que el processament del cervell durant el son és útil per a la cognició durant el dia.