Està estesa la idea que dormir més produeix grans beneficis: més energia, control emocional i una millor sensació de benestar i qualitat de vida, que es pot traduir en un millor rendiment també a la feina. Però un nou estudi realitzat per l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) ofereix una visió diferent. Segons acaben, dormir més, per si sol, no és necessàriament suficient per aconseguir aquests beneficis per a la salut.

L'estudi es basa en un experiment amb de treballadors a Chennai, Índia, on els investigadors van estudiar un grup de treballadors durant les seves rutines diàries normals, i van aconseguir augmentar el son dels participants en aproximadament mitja hora per nit, un guany substancial. I, tanmateix, dormir més a la nit no va millorar la productivitat laboral, els ingressos, les opcions financeres, la sensació de benestar o fins i tot la pressió arterial de les persones.

"Per a la nostra sorpresa, aquestes intervencions de son nocturn no van tenir cap efecte positiu en cap dels resultats que mesurem", assegura Frank Schilbach, autor d'un nou article que detalla les troballes de l'estudi.

El que sí que van trobar els investigadors és que les migdiades curtes durant el dia ajuden la productivitat i el benestar. I que els tendien a dormir a la nit en circumstàncies difícils, amb moltes interrupcions, patien més conseqüències durant el dia. El que significa que millorar la qualitat del son podria ser fins i tot més important que augmentar la seva quantitat total de son de baix grau.

Home adormit

L'origen de l'estudi prové d'una altra investigació realitzada pels experts en entorns com Chennai, en els quals van observar que les persones de baixos ingressos tendeixen a tenir dificultats per dormir. "Sovint, hi ha quatre o cinc persones dormint a la mateixa habitació, amb molts sorolls, amb calor i molts mosquits", expliquen. I en aquests casos, augmentar les hores de son no va servir per als beneficis que s'havien proposat.

Els experts van equipar els residents de Chennai amb actígrafos, dispositius similars a rellotges de polsera que infereixen estats de son a partir de moviments corporals, la qual cosa va permetre a l'equip estudiar les persones a les seves llars. Molts altres estudis del son observen les persones en entorns de laboratori.

L'estudi va examinar 452 persones durant un mes. Els participants en l'estudi també van rebre feines d'ingrés de dades amb horaris flexibles mentre es realitzava l'experiment, perquè els investigadors poguessin registrar els efectes del son a la producció i els ingressos dels treballadors.

Per dur a terme l'experiment, van agregar 27 minuts de son per nit, tenint en compte que, de mitjana, es despertaven 31 vegades per nit. "En contrast amb la intervenció del son nocturn, trobem evidència clara que les migdiades milloren una varietat de resultats, inclosa la seva productivitat, la seva funció cognitiva i el seu benestar psicològic, així com alguna evidència sobre els estalvis", diu Schilbach.