El Jutjat d'Instrucció Número 13 de Madrid ha acordat obrir diligències contra el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, per la gestió de la pandèmia de coronavirus.

En una interlocutòria de 14 de setembre, a què ha tingut accés Europa Press, el titular del jutjat ha remès les actuacions al Ministeri Fiscal perquè presenti informe sobre Simón per determinar "si sobre aquesta persona existeixen indicis de la comissió d'il·lícit penal algun".

La decisió respon a una querella presentada per l'Associació d'Advocats Cristians per la qual demanava d'investigar a la cúpula del govern espanyol, inclòs el president Pedro Sánchez; la ministra d'Igualtat, Irene Montero; la ministra de Defensa, Margarita Robles; l'exvicepresident segon, Pablo Iglesias; el ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, l'exministre de Transporte, José Luis Ábalos, l'exministre de Sanitat, Salvador Illa; i l'exvicepresidenta primera, Carmen Calvo.

El jutjat ha decidit no incoar diligències contra ells en gaudir de la condició d'aforats en el moment en què es va presentar la querella.

El magistrat instructor, tanmateix, ha estimat investigar Simón en considerar que "és procedent acordar la incoació de diligències prèvies i practicar aquelles essencials encaminades a determinar la naturalesa i circumstàncies del fet, així com les persones que hi hagin participat".

Segons consta a la interlocutòria, les presents actuacions es van iniciar en virtut de denúncia de Juzgado d'Instrucció Número 53 de Madrid per un presumpte delicte de prevaricació administrativa. El titular del jutjat afirma que "els fets que resulten de les anteriors actuacions presenten característiques que fan presumir la possible existència d'una infracció penal".

La covid i la vacunació

L'aposta del govern espanyol per lluitar contra els efectes de la covid va ser clara: vacunar massivament i a gran velocitat. Avui, segons mostra l'informe emès des del ministeri de Sanitat, el percentatge de població amb la pauta completa ha arribat al 75%. És a dir, 3 de cada 4 habitants de l'Estat (35.571.661 persones) ja estan immunitzats.

En paral·lel, el 78,6% de la població ha rebut almenys una dosi, traduït en xifres, són 37.303.202 persones.

Respecte a Catalunya, el nombre de persones amb dues dosis es redueix fins al 71,4% de la població (5.556.522), mentre que el 74,7% (5.8135.881) en té almenys una. Fins ara s'han rebut 11.863.410 vacunes i se n'han subministrat 10.727.914, el 90,4% del total.

 

Foto principal: El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón / EFE