El Tribunal Administratiu de París ha tombat la decisió del departament de fer obligatòria la mascareta al carrer. La justícia considera que la decisió vulnera la llibertat individual i "no compleix els requisits d'estricta proporció per als riscos de salut". El primer ministre, Jean Castex, ha deixat que cada departament prengui les mesures que consideri més apropiades davant la pandèmia de la covid. Davant l'alt índex de contagis a la capital francesa, la prefectura va decidir aquesta mesura dràstica, seguint el model que s'aplica a Espanya.

"Atemptat contra les llibertats"

 

L'advocat Jean Baptiste Soufron, que va demanar la suspensió de la mesura, considera que imposar l'ús de la mascareta al carrer a tot arreu "és absurd, contraproduent i atempta contra les llibertats". "Estem molt satisfets amb la decisió del tribunal", ha afegit.

Tot indica que la prefectura podria ara fer una normativa més matisada sobre l'ús de mascaretes al carrer, delimitant per zones. A la Catalunya Nord, per exemple, s'ha decidit que s'ha de dur a l'exterior només en els centres urbans.

París, però, no té una bona experiència en l'ús per zones. Durant l'estiu del 2020, en la primera fase de la pandèmia, la prefectura va ordenar la mascareta a l'exterior només en determinats carrers, i després en determinades zones. Però el dispositiu no va acabar de funcionar perquè era massa complex: Ningú sabia si estava o no en un carrer on era obligatòria la mascareta, i va ser impossible aplicar la mesura correctament", segons fonts de la prefectura que cita Le Monde.

El Consell d'Estat

 

Anunci del govern francès per conscienciar de l'ús de la mascareta

El Consell d'Estat francès va fixar l'11 de gener un marc general sobre la llibertat i l'ús de la mascareta. "Els prefectes només poden imposar l'ús de la mascareta a l'aire lliure en determinades condicions: s'ha de limitar als llocs i moments d'alta circulació de la població quan no sigui possible el distanciament físic, i només si la situació epidemiològica local ho fa necessari", va indicar.

A banda de la mascareta, Castex va anunciar al desembre l'obligatorietat de teletreballar 3 dies a la setmana a causa de la nova onada de coronavirus amb la variant òmicron, que s'ha imposat a la delta. Castex va recomanar que els qui puguin teletreballin 4 dies a la setmana, i només va excloure d'aquesta norma les feines que per la seva naturalesa siguin incompatibles amb la mesura. Entre les mesures també va citar la prohibició de beure i menjar en cinemes i teatres, i també en els transports —inclosos els de llarg recorregut—, per evitar que la gent es tragués la mascareta. Igualment a partir del 3 de gener, després del Cap d'Any, ha quedat prohibida la consumició drets en cafès i restaurants. Tampoc es permeten els concerts amb la gent dreta.

França registra un dels índex de contagi de covid, en la variant òmicron, més alts d'Europa. El 10 de gener es van registrar 261.189 casos positius en 24 hores