El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha acordat no ratificar l'ordre que exigia el certificat covid o prova diagnòstica en persones que acudeixen als centres sanitaris i a residències "perquè no compta amb una limitació temporal de la seva vigència". En un comunicat, l'alt tribunal andalús indica que la sala contenciosa administrativa amb seu a Granada, considera que la mesura plantejada compleix amb els requisits de proporcionalitat, necessitat i idoneïtat i que hi ha una escassa entitat de la restricció dels drets fonamentals, però no ratifica l'Ordre perquè no té una limitació temporal de la seva vigència. 

En aquest sentit, el TSJA, recorda que el Tribunal Suprem va concloure que la legislació vigent permet adoptar restriccions o limitacions puntuals de drets fonamentals. Aquest caràcter “puntual” ha d'entendre's, segons l'acte, “no solament en relació amb les diferents facultats inherents a cada dret fonamental, sinó també quant al manteniment en el temps de la restricció”. Així doncs, la decisió del TSJA no se suma a la d'altres tribunals que si han avalat el certificat. Galícia, Aragó, Balears, Múrcia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Navarra ja compten amb l'aval dels seus tribunals superiors de Justícia per a imposar el passaport covid als seus territoris per accedir a determinats espais davant la nova onada de coronavirus. 

Mesura justificada

Tot i que l'ordre assenyala un control continu de la mesura, el tribunal sosté que si es ratifiqués suposaria "acceptar que aquesta tasca de seguiment i avaluació estaria pràcticament exempta de tot control judicial". Tot això, sense perjudici que l'administració pugui tornar a interessar de manera immediata una nova ratificació i establir en l'ordre una limitació temporal adequada, amb una possible posterior pròrroga per part del mateix TSJA.

L'acte indica que l'exigència del certificat covid o prova diagnòstica en persones que acudeixen als centres sanitaris i a residències facilita la prevenció d'infeccions i, en conseqüència, pot evitar un brot entre les persones més vulnerables. De la mateixa manera asseguren que aquesta mesura no establiria cap mena de discriminació entre la gent vacunada i la que no ho estigui perquè pot presentar-se el certificat de vacunació, el resultat d'un test d'antígens o el certificat de recuperació de la covid-19 si ha passat la infecció.

La resolució manté que la implicació de la mesura "no implica directament o indirectament ni l'obligació de vacunar-se ni l'exhibició d'informació mèdica que poguéssim qualificar d’excessiva en el context de l'actual pandèmia", la qual cosa justifica la seva proporcionalitat.

Ampliació del passaport covid

Tot i això, sembla que la Junta sol·licitarà també el passaport covid per a l'accés a l'oci nocturn i la restauració. En unes declaracions fetes pel president andalús, a la Sexta, confirmava la nit del dimecres que el govern andalús "probablement" sol·licitarà al TSJA l'aval jurídic necessari per poder exigir el certificat, atenent així a una petició del mateix sector. "El sector de l'hostaleria i de l'oci ens han demanat" que la Junta sol·liciti el certificat com a obligatori "per al conjunt de la nit", segons Moreno, que va destacar l'"actitud molt responsable" per part d'aquest sector. L'objectiu és "poder controlar al màxim els accessos i, sobretot, les grans aglomeracions", va concloure el president.

 

Foto principal: passaport covid / ACN