La vacunació per als més grans de 50 anys serà obligatòria a Itàlia. Una mesura que s'ha aprovat aquest dimecres amb la intenció d'alleujar la pressió hospitalària i controlar els contagis per protegir la població. Així ho ha confirmat el primer ministre, Mario Draghi, que ha assenyalat a la reunió amb els ministres la necessitat que la població s'immunitzi per poder controlar la pandèmia.

"Les mesures d'aquest dimecres volen preservar el bon funcionament dels hospitals i, al mateix temps, mantenir obertes les escoles i les empreses. Volem frenar el creixement de la corba de contagis i empènyer els italians que encara no s'han vacunat que ho facin", ha afirmat Draghi. "Actuem sobre els grups d'edat que corren més risc de ser ingressats per reduir la pressió hospitalària i salvar vides", ha afegit.

Certificat obligatori

La setmana passada, el govern italià va decidir que el certificat sanitari reforçat (que s'obté quan s'està vacunat o s'ha passat la malaltia) serà obligatori des del 10 de gener per accedir als mitjans de transport, a més d'hotels, cerimònies o festivals; mentre que ara com ara es demana en l'oci i la restauració.

Draghi volia ampliar la utilització d'aquest passaport reforçat a més activitats, com ara serveis públics, de cura personal o centres comercials, però no ha estat possible aquest dimecres per les reticències d'algunes forces de la coalició governamental, com la ultradretana Lliga, que ho interpretava com una vacunació obligatòria emmascarada per a tothom, segons els mitjans italians.

Reduir els no vacunats

El ministre de Sanitat, Roberto Speranza, ha dit per la seva part que les decisions preses busquen reduir el nombre de no vacunats al màxim possible, perquè "és el que provoca la saturació dels sistemes hospitalaris".

"Dos terços dels hospitalitzats a les UCI i el 50% dels pacients en sales ordinàries no estan vacunats", ha lamentat. 

Rècord de contagis 

Itàlia ha registrat aquest dimecres un nou rècord de contagis des de l'inici de la pandèmia, amb 190.000 casos en les últimes 24 hores, amb la qual cosa el número total se situa ja en els 6,7 milions des de febrer del 2020. El nombre de morts ha estat de 231, la qual cosa eleva la xifra total a 138.276.

Quant a la campanya de vacunació, el 89,13% de la població de més de dotze anys ja té almenys una dosi i el 86,07% ha completat el cicle, mentre que la de reforç s'ha inoculat al 67,67% de la població que pot rebre-la.

El 10,98% dels nens d'entre 5 i 11 anys també tenen ja almenys una dosi, però només el 0,01% d'aquest col·lectiu té la pauta completa.