La Universitat de Barcelona (UB) i el laboratori ISDIN han acordat crear la Càtedra UB-ISDIN LIVE YOUNG, "la primera que investigarà" a Espanya la salut de la pell i els factors interns i externs que influeixen en el seu envelliment (exposoma). L'objectiu és obrir noves línies d'investigació i des d'un punt de vista multidisciplinari (no només biològic), considerant la pell com a "reflex de l'estat de salut global" de la persona, informen aquest dimecres en un comunicat conjunt.

La càtedra està adscrita a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i estarà dirigida per Susana Puig, professora de Medicina de la UB, responsable del Servei de Dermatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i "experta mundial en càncer de pell". L'acord, amb una vigència de tres anys, finançarà un doctorand de la UB per a tasques vinculades a la càtedra, inclosa una anàlisi de "tots els paràmetres biològics (genètics o exposoma), socials, emocionals i espirituals" que afecten a la salut amb el temps i que es reflecteixen a la pell, per promoure hàbits i cures específiques.

El 20% de l'envelliment de la pell es deu a factors cronològics i genètics (endògens), però el 80% restant prové de factors externs (exògens), que és l'exposoma: el que més envelleix la pell és la radiació solar, el tabac i la pol·lució, seguits, de la dieta, l'estrès, la falta de son i les condicions climàtiques adverses.

El ceo d'ISDIN, Juan Naya, ha prioritzat buscar solucions innovadores contra els efectes de l'exposoma "per a, des de la ciència, poder innovar i millorar la salut i la vida de les persones". La doctora Susana Puig ha explicat que es pot contribuir a millorar la salut "aprofundint en el coneixement de l'exposoma i identificant els factors que influeixen en l'envelliment" de la pell.

Aquesta càtedra tindrà un Comitè de Seguiment format per la seva directora, Susana Puig; el rector, Joan Guàrdia; dos responsables d'ISDIN i dos professors de la UB. Guàrdia ha destacat la col·laboració d'institucions i empreses, i ha afegit que les càtedres estan pensades "per al desenvolupament conjunt del coneixement científic".

El degà de la Facultat de Medicina, Antoni Trilla, ha dit que l'acord demostra la importància de la col·laboració públic-privada i "per extensió, la col·laboració entre una universitat de referència i un laboratori líder".