Investigadors catalans assagen teràpies esperançadores contra els càncers de mama més agressius, l'HER2 positiu i el triple negatiu. Es tracta d'investigadors de l'Hospital Clínic, que lideren assajos clínics en humans que busquen avaluar l'eficàcia i la tolerància de dos tractaments cel·lulars en aquesta mena de càncers amb índex baix de supervivència per a les pacients. "Els dos projectes són innovadors perquè és la primera vegada que es fan en el món", ha remarcat aquest dijous el director de l'Institut del Càncer i Malalties de la Sang del Clínic-Idibaps, Aleix Prat.

🩺 Càncer de mama a les fosques: els homes també tenen pits

La supervivència en aquests casos "és molt limitada" perquè no es disposa d'un tractament més enllà de la quimioteràpia i la immunoteràpia. "Necessitem un nou tractament i, sobretot, que sigui diferent de la quimioteràpia, alguna cosa que sigui completament radical com el que volem provar", ha indicat Prat sobre les teràpies cel·lulars —que funcionen en tumors líquids i que ara s'avaluaran en tumors sòlids. Són tractaments oncològics personalitzats que consisteixen en l'administració de cèl·lules immunitàries amb activitat oncolítica i que els investigadors avaluaran en els dos tipus de càncer de mama.

Cèl·lules CAR-T contra l'HER2 positiu

Així, la previsió és iniciar el 2024 el nou tractament per al càncer de mama HER2 positiu amb la teràpia de cèl·lules CAR-T en dones afectades que ja hagin rebut quimioteràpia amb anterioritat. El projecte està liderat pel doctor Julio Delgado i es desenvoluparà principalment al Clínic, amb la col·laboració de la Clínica Universitat de Navarra i l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid. L'objectiu és avaluar-ne la toxicitat i l'eficàcia de les cèl·lules CAR-T en el càncer de mama HER2 positiu, així com dissenyar un nou medicament de teràpia cel·lular personalitzat. Es tracta d'extreure sang a la pacient, reprogramar genèticament el sistema immune i potenciar-lo perquè pugui fer front a aquesta mena de tumor tan agressiu. Les teràpies CAR-T han tingut èxit amb la leucèmia B i altres càncers hematològics, però ara es fa un pas més i traslladar els bons resultats a un tumor sòlid com el de mama.

TIL i el càncer de mama triple negatiu

D'altra banda, ja es du a terme la fase 1 de l'assaig acadèmic TIL en pacients amb càncer de mama triple negatiu —que, per ara, el toleren bé. La teràpia amb TIL consisteix a activar el sistema immunitari perquè sigui capaç de reconèixer i atacar el tumor. Concretament, es busca "expandir" una mena de limfòcits que són capaços d'identificar les cèl·lules tumorals i els hi falta poc per eliminar el tumor. "L'únic que necessiten és ajuda", ha detallat Prat. La teràpia ha estat validada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i l'estudi el lidera el mateix doctor Prat, amb la participació de l'Hospital Vall d'Hebron, la Clínica Universitat de Navarra i l'Hospital 12 d'Octubre. Si un comitè considera que el producte és segur, s'augmentarà el nombre de pacients per comprovar-ne l'eficàcia i tolerància.

Investigadors Hospital Clinic cancer mama / Europa Press
D'esquerra a dreta, els investigadors de l'Hospital Clínic-Idibaps Manel Juan, Fara Brasó-Maristany, Julio Delgado, Sònia Guedan, Aleix Prat, Laura ANgelats i Laureano Molins / Europa Press