Quan es va iniciar la pandèmia i van començar a multiplicar-se els casos i a col·lapsar-se els hospitals, els respiradors o ventiladors mecànics es van convertir en un dels béns més preuats. Són l'esperança dels pacients que es veuen afectats per la Covid-19 en la seva forma més greu i pateixen la síndrome de distrés respiratori agut, pel qual els seus pulmons tenen una resposta immunitària exagera que provoca insuficiència respiratori. Aquests aparells permeten que els pacients rebin oxigen als pulmons i els poden salvar la vida.

Un dels grans desafiaments a què ens hem enfrontat amb el coronavirus és no saber quins pacients anaven a acabar presentant aquest quadre tan greu, però poc a poc es va avançant en el coneixement d'aquestes circumstàncies. Un equip d'investigadors de la Universitat Case Western Reserve ha desenvolupat una eina per ajudar el personal mèdic a determinar ràpidament quins pacients amb Covid-19 ho necessitaran. La investigació ha estat publicada en el Journal of Biomedical and Health Informatics.

L'eina, desenvolupada a través de l'anàlisi de tomografies computarizadas de gairebé 900 pacients amb Covid-19 diagnosticats el 2020, va poder predir la necessitat d'un ventilador amb una precisió del 84%. Segons Anant Madabhushi, professor d'enginyeria biomèdica de l'Institut Donnell a Case Western Reserve i director del Centre d'Imatge Computacional i Diagnòstic Personalitzat (CCIPD). Es tracta d'una eina fonamental per als hospitals, ja que determina quants respiradors necessitaran.

Doctor malalt Covid

Fins ara, els metges han mancat d'una manera consistent i fiable d'identificar quins pacients acabats d'admetre amb Covid-19 probablement necessitaran ventiladors, informació que podria resultar inavaluable per als hospitals que administren subministraments limitats.

Els investigadors del laboratori de Madabhushi van començar els seus esforços per proporcionar una eina d'aquest tipus mitjançant l'avaluació de les exploracions inicials preses el 2020 de gairebé 900 pacients dels EE. UU. I de Wuhan, Xina, entre els primers casos coneguts de la malaltia causada pel nou coronavirus.

Madabhushi assegura que aquestes tomografies computaries van revelar, amb l'ajuda de computadores de deep learning o Intel·ligència Artificial (IA), característiques distintives per als pacients que després van acabar en la unitat de cures intensives (UCI) i van necessitar ajuda per respirar.