El càncer de còlon és el més diagnosticat al món i el segon més mortal. La comunitat científica està preocupada perquè la incidència està augmentant als països occidentals i especialment en menors de 50 anys. En l'Estat espanyol, es diagnostiquen al voltant de 45.000 persones cada any, de les quals 15.000 no superen la malaltia. Un dels grans reptes és el diagnòstic precoç, però el problema és que en les seves etapes inicials no sol presentar símptomes específics, per la qual cosa moltes persones van al metge quan és massa tard.

Però potser amb la revolució mèdica en potència impulsada per la Intel·ligència Artificial, aquesta situació pugui canviar. Segons un estudi de la Universitat de Tulane, la Universitat Central South a la Xina, el Centre de Ciències de la Salut de la Universitat d'Oklahoma, la Universitat de Temple i la Universitat Estatal de Florida aquesta eina pot detectar i diagnosticar amb precisió el càncer de còlon a partir d'escanejos de teixits. Una fita important que podria ajudar a establir diagnòstics més precoços. Els resultats de l'estudi han estat recollits per la prestigiosa revista Nature.

Segons el Dr. Hong-Wen Deng, professor i director del Centre d'Informàtica Biomèdica i Genòmica de Tulane, "aquest estudi és revolucionari perquè aprofitem amb èxit la Intel·ligència Artificial per identificar i diagnosticar el càncer colorectal d'una manera eficaç, la qual cosa en última instància podria reduir la càrrega de treball dels patòlegs, que són els que analitzen les imatges."

Per realitzar l'estudi, Deng i el seu equip van recopilar més de 13.000 imatges de càncer de còlon de 8.803 pacients i 13 centres oncològics independents a la Xina, Alemanya i els Estats Units. Utilitzant les imatges, que van ser seleccionades a l'atzar pels tècnics, van construir un programa de reconeixement patològic assistit per una màquina que permet que una computadora reconegui imatges que diagnostiquen la malaltia.

Técnico hospital

Després de comparar els resultats de l'eina d'Intel·ligència Artificial amb el treball de patòlegs altament experimentats que van interpretar les dades manualment, es va concloure que els resultats eren pràcticament els mateixos. Fins i tot més precisos amb l'ús de l'IA.

En aquest sentit, es pot destacar que l'ús d'aquesta eina per identificar el càncer és una tecnologia emergent, però que encara no s'ha estès de forma massiva. L'esperança de l'equip és que aquest estudi provoqui que més patòlegs facin servir tecnologia de preselecció en el futur per fer diagnòstics més ràpids.

"Encara està en la fase d'investigació i encara no l'hem comercialitzat perquè necessitem fer-ho més fàcil d'utilitzar i provar i implementar en entorns més clínics. Però a mesura que el desenvolupem més, és d'esperar que també es pugui fer servir per a diferents tipus de càncer en el futur. L'ús de l'IA per diagnosticar el càncer pot accelerar tot el procés i estalviarà molt temps tant als pacients com als metges", expliquen els experts.