Un nou estudi publicat a la revista científica Nature demostra que les persones que passen per una infecció lleu de coronavirus poden produir cèl·lules immunes que generen anticossos durant tota la vida. Les observacions han mostrat com, malgrat que les persones infectades comencen a generar menys anticossos passats els quatre primers mesos, la majoria de pacients desenvolupen una resposta immune completa i de llarga durada. En la investigació van participar 77 pacients que van donar mostres de sang cada tres mesos. 

Ali Ellebedy, investigador principal de l'estudi, ha assegurat: "La tardor passada hi va haver informes que els anticossos disminueixen ràpidament després de la infecció amb el virus que causa la Covid-19, i els principals mitjans de comunicació van interpretar que això significava que la immunitat no era duradora". Com ha recordat Ellbedy, el descens d'anticossos després d'una infecció és normal, però aquests no desapareixen, sinó que s'estabilitzen. En el cos romanen un cert nombre de cèl·lules productores d'anticossos que estan preparades per reconèixer i protegir-se d'una nova infecció de coronavirus. 

La investigació ha trobat que la clau per confirmar si es genera una protecció d'anticossos prolongada contra la Covid es troba en la medul·la òssia. Les cèl·lules plasmàtiques de llarga vida que mantenen el "record" del SARS-CoV-2 es mouen per la medul·la i es mantenen allà de forma latent. L'estudi mostra com la majoria de pacients que van donar mostres de medul·la havien generat aquest tipus de cèl·lules, que els oferien protecció de per vida. 

Protecció als asimptomàtics 

Els investigadors han especulat amb la possibilitat que les persones asimptomàtiques també tinguin la mateixa resposta, però no han pogut investigar què succeeix en els casos greus de coronavirus

"La inflamació juga un paper important en la Covid-19 greu, i massa inflamació pot provocar respostes immunitàries defectuoses. Però, d'altra banda, la raó per la qual les persones es posen greument malaltes és sovint perquè tenen una gran quantitat de virus en el cos i tenir una gran quantitat de virus pot conduir a una bona resposta immunitària. Per tant, no està clar", ha afirmat un dels autors de l'estudi, Jackson Turner

La investigació segueix evolucionant i els autors es plantegen estudiar persones amb infeccions moderades i greus per saber si la resposta immunitària és com en els casos lleus. També estan estudiant si la vacunació produeix les mateixes cèl·lules protectores de llarga durada que es creen quan es passa la malaltia. 

 

Imatge principal: Un sanitari fa una prova PCR a un home / Europa Press