En els últims 20 anys s'ha incrementat en un 36% els diagnòstics de demència en les persones grans mortes. Es tracta d'un creixement espectacular, encara que els experts coincideixen que també té a veure amb el fet que hi ha més consciència pública i registres mèdics més detallats.

L'estudi, publicat en JAMA Health Forum per un equip d'experts de la Universitat de Michigan, analitza dades de 3,5 milions de persones majors de 67 anys que van morir entre 2004 i 2017. La xifra havia augmentat des del 25% de 2004 fins al 39% de 2017.

L'atenció al final de la vida que van rebre els pacients amb demència també ha variat amb el temps. Ha disminuït el percentatge de persones que ha mort amb aquest diagnòstic en un llit d'hospital normal o en un llit d'UCI, o que va tenir una sonda d'alimentació en els últims sis mesos. Però sí que ha augmentat el dels que reben atenció especialitzada en una residència, del 36 % a gairebé el 63 %.

Això sí, els experts creuen que encara queda molt camí per recórrer per millorar l'atenció al final de la vida de manera proactiva amb aquells que han estat diagnosticats recentment i les seves famílies. "On abans la preocupació va poder haver estat el diagnòstic insuficient, ara hem de centrar-nos en com utilitzem les taxes de diagnòstic de demència en tot, des de la planificació del pressupost nacional fins a l'atenció que se'ls brinda", afirmen.

Home amb Alzheimer

Segons l'OMS, les formes de la demència són múltiples i diverses. La malaltia d'Alzheimer és la forma més comuna: es calcula que representa entre un 60% i un 70% dels casos. Altres formes freqüents són la demència vascular, la demència per cossos de Lewy (agregats anormals de proteïnes a l'interior de les cèl·lules nervioses) i un grup de malalties que poden contribuir a la demència frontotemporal (degeneració del lòbul frontal del cervell). Encara que els límits entre elles són difusos i freqüentment coexisteixen formes mixtes.

Es calcula que a escala mundial afecta unes 50 milions de persones, de les quals al voltant del 60% viuen en països d'ingressos baixos i mitjans. Cada any es registren prop de 10 milions de nous casos. Es preveu que el nombre total de persones amb demència assoleixi els 82 milions el 2030 i 152 milions el 2050.

No hi ha cap tractament que pugui curar aquesta patologia o revertir la seva evolució progressiva, i per això és important el diagnòstic precoç i optimitzar la salut física, la cognició, l'activitat i el benestar dels pacients, identificant i tractant les malalties físiques concomitants, detectant i tractant els símptomes conductuals i psicològics problemàtics i proporcionant informació i suport a llarg termini als cuidadors.