La Unió Catalana de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç alerta que els casos que arriben als centres (CDIAP) han augmentat en el darrer any per l'efecte de la pandèmia en els infants. En un informe, la xarxa parla de "saturació" i estimen que el 2021 s'han atès uns 44.000 infants de 0 a 6 anys, un 10% més que el 2020, quan se'n van atendre 40.025. L'informe assenyala que han augmentat en un 244% les famílies usuàries d'aquest servei en el període 2003-2019 i "la tendència continua sent la mateixa malgrat el descens registrat el 2020 a conseqüència de la pandèmia". Els principals motius de consulta als serveis dels CDIAP són les dificultats en l'adquisició del llenguatge (36%), els retards de desenvolupament motor (18%) i problemes d'atenció i conducta (13%). "Els centres han vist com s'ha descuidat la salut mental dels infants menors de sis anys en el context de la pandèmia, es van invisibilitzar les seves necessitats i es va mantenir una mirada adultocentrista", asseguren des de la unió. 

Més temps d'espera

Paral·lelament a la "saturació" dels centres, l'increment de la demanda també ha augmentat el temps d'espera, ja sigui per a la primera visita, per iniciar el procés de diagnòstic o per començar el tractament indicat. D'altra banda, afirmen que les freqüències assistencials també s'han vist afectades, fent que es redueixi la dedicació setmanal i així poder donar cabuda a la quantitat més àmplia d'usuaris possibles. Per exemple, el 2019 i el 2020 s'ha dedicat 0,67 hores setmanals, una xifra que el 2021 ha baixat fins a 0,65. Una de les dades optimistes, segons la xarxa, és que un 55% dels infants atesos milloren significativament amb l'atenció rebuda, tot i això, un 36% requereix continuar amb una atenció especialitzada. 

Per altra banda, el document reivindica més recursos per augmentar l'activitat de prevenció i detecció, fet que ajudaria a disminuir el nombre de casos greus, i incrementar el 37% les hores concertades per poder assolir una freqüència assistencial per infant d'entre 1 i 1,2 h setmanals. A més, es proposa oferir una cobertura del 10% de la població a tots els territoris de Catalunya, atès que la majoria de les atencions fetes el 2020 van ser a Barcelona, on es concentren 59 dels 97 CDIAP que hi ha a Catalunya. Concretament, el 2020 es van atendre a Barcelona 30.779 infants d'entre 0 i 6 anys, 4.450 a Tarragona, 4.422 a Girona i 2.685 a Lleida. Entre les demandes que traslladen els centres hi ha també una millor coordinació del conjunt del sistema d'atenció global a la infància per oferir una millor atenció als infants i les seves famílies. 

Finalitza abans l'atenció precoç

La pressió assistencial ocasionada per la falta de recursos obliga a finalitzar abans del que seria desitjable l'atenció precoç als nens que la necessiten, més de la meitat dels quals la reben menys d'un any, i només un 4% la té dos o més anys, segons un estudi de centres de desenvolupament infantil. Els equipaments de l'atenció precoç que conformen la xarxa de centres de Catalunya són 97, distribuïts per tot el territori, però es concentren, han alertat des de la unió, en la seva gran majoria, a Barcelona. Aquest és un sector altament feminitzat, amb el 93% de dones i 7% d'homes i conformat per psicòlegs (45%), seguits de logopedes (24%) i fisioterapeutes (15%). La Unió és una entitat federativa constituïda l'any 1997 que compta com a socis el 95% dels CDIAP catalans.