La campanya d'immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) en menors de sis mesos ha arribat ja a un 83,4% d'aquesta població i ha aconseguit reduir un 77% les visites a urgències, un 84,5% les hospitalitzacions i un 87,4% els ingressos a l'UCI. D'aquesta manera, entre principis d'octubre i mitjans de desembre, els hospitals han atès 258 casos de bronquiolitis per VRS en infants d'aquesta franja d'edat, respecte als 1.118 de l'any anterior durant el mateix període. També s'han hospitalitzat 78 nadons, lluny dels 502 del 2022, mentre 24 menors de sis mesos han estat ingressats a l'UCI, per 191 fa un any.

El conseller de Salut, Manel Balcells, assegura que la inversió de 14,1 milions per al subministrament dels anticossos "ha valgut molt la pena" perquè ha aconseguit destensionar el sistema públic i ha permès "estalviar patiment" a nadons i famílies. Així mateix, el titular de Salut ha reconegut que les dades de l'any passat havia generat "preocupació i angoixa", però que aquest 2023 s'ha registrat una caiguda generalitzada dels casos de bronquiolitis en totes les franges d'edat. La més notable és la que fa referència als més petits, que dobla les xifres de la resta de segments de població. "La inversió ha tingut un resultat en salut impressionant", ha apuntat el conseller.

Per la seva part, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha exposat que, en aquest mateix període d'octubre a desembre de l'any passat, els equips pediàtrics estaven dedicats "monogràficament" a la bronquiolitis i el VRS, mentre que actualment es poden dedicar de manera global a altres patologies. Segons Cabezas, és necessari "tenir als petits el més protegits possible" davant d'un virus "tan freqüent". De fet, la doctora assenyala que la majoria dels infants s'infecten abans dels dos anys de vida.

En total, s'han distribuït 65.000 dosis als centres d'atenció primària (CAP) i hospitals amb què es preveu cobrir tota la demanda de nadons menors de 6 mesos que neixin fins al març de 2024. La immunització es realitza als CAP en el cas dels nadons nascuts entre abril i setembre de 2023, i als hospitals per aquells que neixin entre octubre de 2023 i març de 2024.

El pediatre de la Unitat de Malalties Infeccioses Pediàtriques de la Vall d'Hebron, Antonio Soriano, ha subratllat que gràcies a la immunització, aquest any hi ha hagut una "inversió" en l'afectació de la malaltia per franges d'edat i, per primera vegada, els nadons de menys d'un any no són els més afectats. Soriano assegura que la immunització en aquestes edats és "clau" per evitar complicacions a llarg termini: "Seria com poder eliminar el tabaquisme en adults", ha destacat el doctor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!