Els principals ordes religiosos que gestionen diversos hospitals arreu de l’Estat, entre ells Sant Joan de Déu i Sant Camil, es neguen a aplicar la llei de l’eutanàsia, que entra en vigor precisament avui. Així ho han traslladat aquesta setmana en un comunicat conjunt, on titllen la mort assistida d’”acció suïcida o actuació homicida,” i, per contra, es declaren “compromesos amb l’alleujament del patiment i el cuidat de la vida”. 

 

 

El comunicat el firmen els ordes religiosos dels Camils, que a Catalunya són responsables l'Hospital Sant Joan de Déu, del qual depenen l'Hospital del mateix nom a Esplugues de Llobregat, el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat i l'Hospital de la Fundació Althaia de Manresa. A més, també firmen la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), la Federació Lars (que atén gent gran, persones dependents, amb discapacitat i en risc d'exclusió social), i els Hospitals Catòlics de Madrid.

Salut es pronuncia

Per la seva banda, la conselleria de Salut ja ha anunciat que garantiran el compliment de la nova llei a tots els hospitals del territori. En declaracions fetes als matins de TV3, la directora de l'Associació pel Dret a Morir Dignament, Cristina Vallès, ha esclarit els fets: "Les entitats com a tal, els hospitals, no es poden declarar objectors. Això voldrà dir que hi haurà pressions laborals en aquestes entitats religioses que són molt greus. Ens ha costat molt arribar fins aquí, jo crec que el Departament de Salut trobarà la manera de poder saltar-nos aquesta dificultat i que haurien de rectificar, senzillament."

La Llei espanyola de l'Eutanàsia

El 18 de març d'aquest any, el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei Orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia. A partir del pròxim 25 de juny, quan entri en vigor, podran demanar l'ajuda necessària les persones majors de 18 anys que tinguin la nacionalitat espanyola o visquin a l'estat espanyol de manera legal i que compleixin els següents requisits:

  • Poder expressar lliurement i per escrit la seva voluntat de rebre una mort assistida.
  • Tenir una "malaltia greu, crònica i invalidant" o una "malaltia greu i incurable" que provoquin un patiment físic o psíquic constant i intolerable.

Les persones que compleixin els requisits hauran de formular dues sol·licituds de manera voluntària i per escrit, deixant una separació d'almenys 15 dies naturals entre totes dues sol·licituds. El metge responsable podrà accelerar els tràmits si considera que hi ha un risc imminent que el pacient perdi les facultats per manifestar-se.

 

Foto principal: una infermera a l'Hospital Clínic de Barcelona / Sergi Alcàzar