Un equip d'investigadors xinesos ha dut a terme l'estudi de seguiment més llarg de pacients amb covid hospitalitzats fins ara, i ha publicat els resultats a The Lancet Respiratory Medicine. Els científics van avaluar la salut de 1.192 persones que havien estat a l'hospital entre el 7 de gener i el 29 de maig de 2020 a Wuhan durant els següents sis mesos, un any i dos anys. Tot i que la salut va millorar amb el temps, el 55% va dir que, al cap de dos anys, tenia almenys un símptoma. 

Als sis mesos el percentatge era del 68%. A grans trets, constaten: "Els nostres resultats suggereixen que un programa de respiració i benestar en línia pot millorar el component mental i els elements de la manca d'alè en persones amb símptomes persistents després de la covid. Els enfocaments ment i cos i basats en la música, incloses les tècniques pràctiques, agradables i de gestió dels símptomes, poden tenir un paper en la recuperació". Però més enllà de les recomanacions per conviure amb ell, la memòria d'haver patit aquesta malaltia no s'esborra del nostre cos tan fàcilment.

Conseqüències més palpables

La fatiga o la debilitat muscular van ser les més freqüents, baixant del 52% als sis mesos al 30% als dos anys. En general, la salut global d'aquests pacients, passat aquest temps d'hospitalització, és pitjor que la de la població general: tenen pitjor qualitat de vida, menys capacitat per fer exercici, més problemes de salut mental i fan més ús dels serveis sanitaris en comparació a altres persones que no tenen covid persistent. Els científics van concloure que un de cada tres pacients hospitalitzats va informar de fatiga i debilitat muscular en comparació amb el 5% de la població general.

Les avaluacions van consistir en una prova de caminar durant sis minuts, proves de laboratori i qüestionaris sobre símptomes, salut mental, qualitat de vida relacionada amb la salut, retorn a la feina i ús de l'assistència sanitària després de l'alta. Els autors reconeixen les limitacions del seu estudi: "Sense un grup de control de supervivents hospitalaris no relacionats amb la infecció per covid, és difícil determinar si les anomalies observades són específiques d'aquest". Pel que fa a la metodologia, els efectes negatius de la covid perllongada es van determinar comparant els participants amb i sense símptomes. Els resultats de salut als dos anys es van determinar, a més, utilitzant un grup de control de persones de la població general sense antecedents d'infecció per covid equiparats per edat, sexe i comorbiditats.

D'altra banda, els pacients amb covid també eren més propensos a notificar altres símptomes, com ara dolor articular, palpitacions, marejos i mals de cap. En els qüestionaris de qualitat de vida, els hospitalitzats també van informar amb més freqüència de dolor o malestar (23%) i ansietat o depressió (12%) que els participants sense covid (5% i 5%), respectivament. "Els nostres resultats indiquen que per a una certa proporció de supervivents de la covid hospitalitzats, tot i que poden haver eliminat la infecció inicial, triguen més de dos anys a recuperar-se completament d'aquest virus. El seguiment continuat dels supervivents, especialment els que presenten símptomes prolongats, és essencial per entendre el curs més llarg de la malaltia, així com una exploració addicional dels beneficis dels programes de rehabilitació per a la recuperació", diu l'autor principal de la investigació, el professor Bin Cao, de l'Hospital de l'Amistat Xina-Japó.

La importància de la vacuna

Per acabar, queda l'esperança, com sempre, de la vacuna. La campanya de vacunació de dues dosis contra la covid va reduir substancialment les hospitalitzacions i les morts malgrat les altes taxes d'infecció No obstant això, l'eficàcia contra la infecció, com també passa amb altres vacunes, disminueix als mesos de la segona dosi. Els estudis mostren una disminució substancial en eficàcia contra la infecció per SARS-CoV-2 a partir del quart mes, tot i que l'eficàcia contra la malaltia greu, l'hospitalització i la mort es va mantenir alta sis mesos després de la vacunació.