L'hospital de la Vall d'Hebron lidera un estudi epidemiològic que analitza la transmissibilitat intrafamiliar de la Covid-19 en els menors per veure com funciona la seqüència de contagis del virus.

Per elaborar l'estudi, el centre mèdic ha consultat el registre d'uns 162 pacients pediàtrics, 150 famílies, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària (AQuAS) als quals se'ls va detectar el coronavirus durant el confinament, tal com ha explicat en una roda de premsa telemàtica el doctor Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron.

nens menors confinament coronavirus EFE

Menors estudiant a casa durant el confinament / EFE

Entrevistes telefòniques

L'estudi, que es realitza amb la col·laboració de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya i la Societat Catalana de Pediatria, inclourà una enquesta telefònica a les famílies per conèixer les dades clíniques i epidemiològiques dels pacients pediàtrics de la Covid-19, així com els factors de risc o comorbiditats. En tan sols una setmana, ha precisat Soler, s'ha contactat amb 60 famílies. "En tres setmanes podriem tenir dades retrospectives", ha matisat.

També, s'avaluarà els contactes que van mantenir els menors tant de les persones que conviuen en el nucli familiar com les que mantenen una relació freqüent (diari o a mínim d’un cop a la setmana) com els cangurs o avis. A més, es vol veure l'afectació que ha provocat el virus en aquests adults. 

“Tot i que la pràctica clínica i els diferents estudis internacionals ens indiquen que els nens són menys transmissors del SARS-CoV-2 i presenten símptomes en general més lleus, volem comptar amb dades epidemiològiques, clíniques i socials acurades i pròpies del nostre territori que permetin prendre decisions de futur com ara el retorn a les escoles dels menors”, exposa Soler. 

Presa de decisions

Tal com ha assenyalat Soler una altra dels objectius dels estudis és obtenir dades de transmissibilitat que estiguin segregades per edat. Malgrat que encara no tenen identificada la dinàmica de transmissió familiar, han vist que el 42% dels pacients de l'estudi són joves entre els catorze i divuit anys. 

Per això, ha valorat, que aquestes dades podran ser útils a les admnistracions per prendre decisions com, per exemple, les mesures que s'apliquen al setembre amb el retorn dels menors a les escoles i instituts.  

En aquesta mateixa línia, la doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron, destaca que aquest estudi " de cara a la tornada a les escoles és clau conèixer com funciona la cadena de transmissió del SARS-CoV-2 entre els menors i els adults".  

A banda de la Vall d'Hebron, aquest estudi s'ha dut a terme conjuntament amb una cinquantena d’hospitals i centres d’atenció primària de tota Catalunya i on participen els principals hospitals de Catalunya com l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l’Hospital Universitari Josep Trueta, l’Hospital de Santa Caterina de Girona i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.