L'Institut d'Investigació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Barça Innovation Hub, ha realitzat un estudi "pioner" que relaciona com afecta l'esport d'alta intensitat a l'expressió genètica, ha informat aquest dijous en un comunicat.

🔴 Barça - PSG, DIRECTE | Segueix el minut a minut del partit de la Champions League
 

L'estudi, publicat a la revista científica PlosOne Journals, ha analitzat el perfil d'expressió dels gens dels jugadors d'handbol del FC Barcelona, examinant quins gens s'activen o s'inhibeixen en funció de l'esforç físic de cada jugador durant un partit i relacionant-lo amb la seva preparació física i la seva capacitat de recuperació.

La investigació, que relaciona "per primera vegada" l'esport d'alta intensitat amb l'expressió genètica, ha detectat alteracions del sistema immune, el metabolisme dels aminoàcids, la generació d'energia i els nivells d'estrès oxidatiu de l'organisme just després de practicar exercici d'alta intensitat.

L'autor principal de l'estudi, José Manuel Soria, ha indicat que la transcriptòmica —expressió dels nostres gens— "exerceix un paper crucial a l'hora de desentranyar els mecanismes moleculars associats amb el rendiment i la recuperació en l'esport".

Els investigadors han utilitzat tècniques avançades de seqüenciació mitjançant NGS (Next-Generation Sequencing) per analitzar l'expressió de tot el genoma en sang interpretant les dades obtingudes amb el suport d'algoritmes d'intel·ligència artificial. D'aquesta manera, han identificat diferents perfils de recuperació de l'esforç físic durant l'exercici d'alta intensitat que estableixen una nova manera de distingir esportistes en funció de si són recuperadors ràpids o lents.

Sòria ha destacat que, amb la informació de l'estudi, "els professionals de la salut podran desenvolupar intervencions específiques i personalitzades per millorar el rendiment, la recuperació, així com per reduir el risc de lesions en cada esportista".