La Generalitat de Catalunya ha anunciat que destinarà 1,2 milions d'euros per finançar la gratuïtat de mètodes anticonceptius de llarga durada per a les dones de Catalunya. Aquesta mesura estarà disponible primerament per a dones menors de 29 anys que hagin avortat de forma voluntària o que es trobin en situació de vulnerabilitat, i després de quatre anys, es farà extensiva a totes les dones. Així ho han anunciat el conseller de Salut, Manel Balcells, i la titular d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, durant una visita a la unitat d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del CAP Manso de Barcelona.

Balcells ha explicat que la mesura ja s'ha posat en marxa i que els pressupostos d'aquest any inclouen 1.250.000 euros per oferir "accés universal i equitatiu" a l'anticoncepció de llarga durada, de la qual es podran beneficiar unes 600.000 persones a Catalunya. En la primera fase, es donarà prioritat a dones menors de 29 anys que hagin avortat de forma voluntària o que es trobin en situació de vulnerabilitat per qüestions socioeconòmiques o per violència masclista. La previsió del Govern és que la gratuïtat arribi a totes les dones, de qualsevol edat o situació, que tinguin capacitat reproductiva en un termini de quatre anys, ha explicat per la seva banda Verge. La consellera ha destacat que Catalunya és "abanderada en la garantia dels drets sexuals i reproductius" amb aquesta mesura per a "dones i persones gestants" que també permetrà "avançar en la igualtat de gènere", ja que el cost de l'anticoncepció "sol assumir-lo la dona".

Per a Verge, aquesta mesura va dirigida a millorar la salut de les dones i "garantir el dret al propi cos", en poder decidir si algú es vol reproduir o no, planificar millor l'embaràs i evitar embarassos no desitjats. A més considera que és clau per a avançar en la igualtat de gènere, perquè el cost dels anticonceptius solen assumir-lo les dones, ha dit, i ara s'afavorirà un "estalvi econòmic important": el DIU de coure costa uns 100 euros, i l'implant subdèrmic, uns 60. Segons la ginecòloga Elisabeth Grau, són dos mètodes anticonceptius "molt segurs", de fàcil inserció i amb pocs efectes secundaris. Grau ha assegurat que no hi ha cap problema per a una pacient que no ha tingut fills i vol posar-se un DIU de coure.

Quins mètodes entren dins aquesta mesura?

Els dos mètodes anticonceptius que es finançaran són el DIU de coure, un dispositiu en forma de T que s'insereix a l'úter i evita l'embaràs, i l'implant subdèrmic, una vareta que s'aplica sota la pell al braç i que allibera hormones que impedeixen la concepció. Segons ha detallat la ginecòloga d'ASSIR Elisabeth Grau, el DIU de coure costa uns 100 euros i dura uns 5 anys, mentre que l'implant costa 60 euros i cal reemplaçar-lo cada tres anys.