La Fundació Jiménez Díaz és el millor hospital d'Espanya pel seu compromís amb l'excel·lència i una gestió altament qualificada, segons indica l'Instituto Coordenadas de Governanza y Economía Aplicada al seu Índex d'Excel·lència Hospitalària, que en aquest 2022 compleix la seva setena edició.

Li segueix l'Hospital Universitario La Paz i l'Hospital Clínic Barcelona ocupant la segona i tercera posició, respectivament, relegant a un quart posat l'Hospital Universitario Gregorio Marañón i amb l'Hospital Clínico San Carlos guanyant tres posicions en passar del 8è al 5è lloc en el rànquing estatal.

"La Fundación Jiménez Díaz ha aconseguit mantenir la primera posició en el nostre rànquing anual a causa dels excel·lents resultats obtinguts en paràmetres clau com els temps que esperen els pacients per rebre atenció, les seves altes quotes de recomanació entre els ciutadans o el manteniment del saldo positiu en les dades d'entrades i sortides per lliure elecció, factors que avalen el seu lideratge durant aquests set anys", va afirmar Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l'Instituto Coordenadas.

"L'IEH 2022 també confirma la fortalesa sanitària de la Comunitat de Madrid respecte a la resta de zones geogràfiques en comptar aquest any amb quatre centres dins del top 5 del rànquing nacional, un més que en l'edició de 2021", va afegir.

En la sisena posició es troba l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón de Barcelona, que perd una respecte a 2021, al contrari del que passa amb l'Hospital Ruber Internacional, que en guanya dos en passar d'un 9è a un 7è lloc, o amb l'Hospital Quirónsalud Barcelona, que millora dues posicions fins a situar-se 8è en l'IEH 2022. En novena i desena posició es troben l'Hospital Universitari i Politécnic La Fe, que és l'únic centre de la Comunitat Valenciana que forma part del top10, i l'Hospital Quirónsalud Madrid, respectivament.

"Malgrat que la sanitat pública passa un període complex i de certa dificultat que constata el conflicte a nivell estructural que afecta Espanya en el seu conjunt, apressat per les crisis financeres que s'han anat encadenant des de la pandèmia, els hospitals espanyols continuen demostrant una elevada capacitat de resistència i un ressenyable nivell de robustesa. El top10 de l'IEH 2022 manifesta, un altre any més, l'esforç realitzat per aquests centres per mantenir els alts estàndards de qualificació hospitalària, molt per sobre de la mitjana europea. Però també per millorar la seva excel·lència gràcies al seu afany, constància i recursos que destinen a potenciar la innovació, la investigació i la docència, la qual cosa repercuteix positivament en l'estat de benestar i en la qualitat dels serveis que ofereixen als pacients", va afirmar Jesús Sánchez Lambás.

Índex d'excel·lència

L'Índex d'Excel·lència Hospitalària (IEH) analitza de forma anual l'excel·lència hospitalària dels centres hospitalaris espanyols, tant públics com privats, que més aposten per la qualitat i sostenibilitat d'un sistema de salut universal, basant-se per a això en paràmetres com la qualitat assistencial, el servei hospitalari, el benestar i la satisfacció percebuts pel pacient, així com la capacitat innovadora, l'atenció personalitzada i l'eficiència en l'ús dels recursos per part d'aquests.

L'IEH 2022, igual com en les anteriors edicions, s'estructura entorn de tres eixos: IEH General –els 10 millors centres a nivell nacional–, IEH autonòmic –els cinc millors de cada CC. AA.- i IEH per especialitats –els tres millors, segons especialitat.

Per a l'elaboració d'aquesta anàlisi, l'Institut Coordenades ha realitzat 2.100 enquestes a professionals de l'àmbit de la salut a Espanya procedents de diferents hospitals, donant com a resultat a un IEH amb base en les dades i resultats d'aquests centres, així com en les percepcions dels professionals que treballen en ells.