Es calcula que entre el 10 i el 20% dels qui han patit Covid-19 podrien continuar amb simptomatologia que perduri en el temps més de 4 o fins i tot 12 setmanes. Fatiga, dificultat per respirar, tos, dolors musculars i en les articulacions, al pit, de cap, febre intermitent, falta de gana, diarrea, o insomni són només alguns d'aquests possibles símptomes que podrien ser conseqüència de la Covid persistent.

El Consell General d'Infermeria ha fet una campanya de difusió pública per informar sobre els símptomes. A Espanya s'estima que en podria afectar més de mig milió de persones i fins a 25 milions al món. Una situació molt incapacitant en alguns casos, que mina enormement la qualitat de vida d'aquells pacients que la pateixen. De fet, tal com exposen nombrosos investigadors, els símptomes propis de la malaltia romanen amb la mateixa intensitat i, fins i tot, poden aparèixer nous.

Sens dubte, la Covid persistent és un dels estralls més durs i alhora invisibles de la pandèmia. "La crisi sanitària que travessa el món sencer està deixant darrere de si un sistema sanitari enormement ferit i amb uns professionals cada vegada més esgotats. Gairebé 3,5 milions de morts al món deixen latent la cruesa d'aquesta malaltia, però, a més, existeixen milers d'afectats que, després de la infecció, continuen lluitant amb símptomes derivats del Covid. Les infermeres i infermers, com a professionals més propers al pacient, estarem al seu costat també en aquests moments, cuidant i ajudant-los per millorar aquestes malalties", afirma Florentino Pérez Raya, president del Consell General d'Infermeria, que recorda que tots aquells que el necessitin poden consultar els seus dubtes amb professionals de referència com les infermeres.

Amb l'objectiu d'explicar i desgranar aquestes possibles malalties després de tenir la malaltia, l'Organització Col·legial d'Infermeria ha llançat un vídeo animat d'ús públic amb tots els detalls sobre la Covid persistent. Actualment, no hi ha factors de risc clars i pot aparèixer encara que els símptomes hagin estat lleus. Encara que fa malbé primàriament als pulmons, el SARS-CoV-2 pot afectar a altres òrgans i això pot augmentar el risc d'efectes prolongats.

 

"És imprescindible que les persones que tenen aquests símptomes consultin amb el professional de referència i les infermeres estem molt atentes a aquest tipus de patologies perquè els hem d'identificar perquè no passin desapercebuts. Cal valorar perquè no hi hagi un infradiagnòstic d'aquesta síndrome o que s'emmascarin un altre tipus de malalties o patologies pensant que tot s'atribueix a la Covid-19", asseguren des del Consell.

A més, aquells que han estat ingressats a l'UCI, pel mer fet de sobreviure a aquesta experiència, poden ser més propensos a patir problemes com la síndrome d'estrès posttraumàtic, depressió o ansietat. Per a les infermeres, cuidar-se de la salut mental d'aquests pacients és una peça clau per millorar la seva qualitat de vida. "Hi ha altres necessitats de salut que es poden veure afectades en aquests moments com és la incorporació a la feina, l'estrès que pot suposar, trastorns del son... Les infermeres hem d'estar molt atentes a aquest tipus de situacions per poder prevenir-les o tractar-les en el cas que ja s'hagin produït", apunta Fontán.