El mieloma múltiple és una malaltia incurable de caràcter hematològic maligne, que produeix una proliferació de cèl·lules plasmàtiques, una varietat de limfòcits B (glòbuls blancs) que hi ha a la sang. S'origina a la medul·la òssia, és molt heterogènia biològicament i de difícil tractament. És el segon càncer hematològic més freqüent i l'edat mitjana d'aparició és de 65 anys.

En els últims anys, les investigacions s'han centrat en l'estudi d'unes molècules implicades en la regulació del genoma i l'expressió dels gens per poder avançar en la lluita contra la malaltia. Ara, un nou equip d'experts entre qui es troben el grup del Dr. Iñaki Martín-Subero, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de Barcelona, i del grup del Dr. Ari Melnick, del Weill Cornell Medical College de Nova York, entre altres institucions, ha publicat un nou estudi sobre això.

En ell es desentranya una nova investigació que ha desxifrat un tipus de molècules d'ARN, els ARN llargs no codificantes (lncRNA, per les seves sigles en anglès), que ha permès als científics identificar nous gens amb un paper clau en l'origen i funcionament de les cèl·lules canceroses.

S'han identificat 40.511 nous gens no codificantes implicats en l'evolució, aparició i desenvolupament, d'aquest càncer de la sang. L'estudi a més demostra que l'expressió d'aquests gens, juntament amb les alteracions genètiques relacionades amb un mal pronòstic en els pacients amb mieloma múltiple, permet classificar millor els resultats de supervivència.

Mieloma múltipleL'equip d'investigació ha descobert alguns dels gens responsables del mieloma múltiple

Els resultats d'aquest treball, publicats a Leukemia, una de les revistes científiques amb més prestigi internacional en el camp de l'hematologia, obren la porta al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques basades en l'ARN per al mieloma múltiple, el segon càncer hematològic més freqüent.

"L'estudi inicial de la detecció i definició del transcriptoma complet dels lncRNAs s'ha realitzat en mostres de 38 pacients amb mieloma múltiple mostrant la seva funcionalitat en la malaltia. També hem demostrat el seu potencial com a biomarcador analitzant la sèrie de pacients de mieloma múltiple més completa en l'actualitat, denominada Estudi CoMMPass," assenyala el Dr. Xabier Agirre, investigador en Hemato-Oncologia del Cim.

Segons els investigadors, aquest avenç demostra que hi ha molts altres gens que són clau per al desenvolupament d'aquesta malaltia i que podrien ser interessants dianes terapèutiques obrint les portes a noves teràpies basades en ARNs específics de mieloma múltiple.

La investigació compta amb el suport de la Unió Europea dins del projecte Blue Print Epigenome, la Multiple Myeloma Research Foundation i el Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya, entre d'altres.