No és difícil trobar més d'un article en el qual es parla dels símptomes de l'andropausa, l'anomenada menopausa masculina. Però el cert és que, en la comunitat científica és un terme molt discutit. És cert que, a partir dels 40 principalment i de forma més acusada des dels 50, els homes experimenten una sèrie de canvis que, en alguns casos, poden comparar-se amb els efectes de la menopausa en les dones.

Durant alguns anys, es va discutir sobre si realment era equivalent en ambdós sexes, però existeixen diferències fonamentals. Encara que és evident que l'envelliment en l'home provoca trastorns hormonals –bàsicament una reducció dels nivells de testosterona–, aquesta disminució es produeix en un període de temps llarg. Un fet diferent del que passa amb les dones, que veuen com les seves principals hormones reproductives femenines, l'estrogen i la progesterona, es redueixen dràsticament en un període de temps curt.

Home madur

En alguns homes, les gònades, els òrgans que produeixen les cèl·lules sexuals masculines, comencen a envellir i deixen de realitzar bé la seva funció. Però només afecta un 3% en els primers anys de maduresa, mentre que la menopausa és una part natural del desenvolupament sexual femení.

També és veritat que aquesta xifra augmenta a mesura que passen els anys, però els metges solen diagnosticar-lo com a hipogonadisme d'inici tardà, al qual se li defineix com una síndrome clínic associat a l'envelliment de l'individu i caracteritzat per una sèrie de símptomes i una disminució dels nivells sèrics de testosterona.

Els símptomes que apareixen en el cas dels homes són acaloraments, mal humor i irritabilitat, acumulació de greix al voltant de l'abdomen i el pit, pèrdua de massa muscular, pell seca i sudoració excessiva. També es produeix disminució de la libido i, amb menor freqüència, menys ereccions matutines i disfunció erèctil. Així mateix s'associa amb una sensació de pèrdua d'energia, dificultats per completar tasques físiques extenuants, com córrer o aixecar objectes pesats i la sensació que actes simples com agenollar-se o ajupir-se es tornen més complicats.

A nivell emocional, pot augmentar la incidència de la depressió i dels episodis de tristesa que sempre s'ha pensat que tenen el seu origen en els canvis del nivell de les hormones masculines. Però el cert és que les últimes investigacions apunten que la reducció de la testosterona que té a veure amb l'edat, no està tan relacionada amb la caiguda emocional perquè en aquest cas experimentarien els símptomes tots els homes, quan no és així.

Home trist

En aquest sentit, els experts apunten que aquests símptomes tenen més que veure amb un altre tipus de patologies, com les malalties cardíaques, l'obesitat, la hipertensió o la diabetis, la incidència de les quals augmenta, de forma important a partir dels 45-50 anys. Si a això se sumen altres factors propis de la societat en la qual vivim, com la falta d'exercici, el consum d'alcohol i tabac o la privació del son, es produeix una suma de circumstàncies que incideixen en la salut dels homes.

Quant a l'emocional, a més, es produeix una comuna crisi de la mitjana edat, en la qual les persones es plantegen una sèrie d'aspectes sobre la seva vida que els pot portar a sentir més tristesa i ansietat. Per tant, més que una condició sine qua non del pas dels anys, com és el cas de les dones, es deu a altres factors més diversos que poden prevenir-se en certa mesura –i no en tots els casos– amb l'adopció d'uns hàbits saludables.