Els primers estudis que s'estan fent sobre coronavirus semblen confirmar que, tal com demostra l'experiència, algunes persones tenen més risc de patir complicacions derivades de la infecció que d'altres: majors de 70 anys, independentment de si tenen una afecció mèdica o no, i persones de qualsevol edat amb afeccions de salut subjacents, com malalties cardíaques o pacients amb càncer que han estat rebent tractament.

El coronavirus també sembla estar afectant molt els homes d'entre 50 i 60 anys, tot i que encara no són considerats grup de risc. Però... per què? El cert és que els científics no n'estan segurs. Les dades en diferents països, obtingudes en sales d'hospital i de cures intensives, demostren que el pacient mitjà greument malalt té al voltant de 60 anys. La majoria són homes i molts tenen altres afeccions de salut que podrien augmentar el seu risc, com problemes cardíacs i obesitat. Les taxes de mortalitat augmenten amb l'edat tant en homes com en dones, però els homes tendeixen a superar les dones a totes les franges d'edat.

Persona màscaraA la Xina, el lloc on va començar la pandèmia, passa el mateix i l'anàlisi suggereix que els homes tenen més risc que les dones, encara que els experts adverteixen que hi podria haver altres factors a més del gènere. Per exemple, el fet que els homes més grans, tradicionalment, han portat hàbits de vida menys saludables al llarg de la seva vida que les dones, ja que les taxes de fumadors o de consum d'alcohol són més elevades, cosa que podria explicar aquest vincle.

En aquest sentit, els homes tenen més probabilitats que les dones de tenir malalties cardíaques, diabetis i malalties pulmonars cròniques, per la qual cosa la relació pot ser allà. En algunes Universitats, com en Oxford, s'ha analitzat si els gens i les hormones sexuals també podrien estar involucrades. Tal com va explicar el professor Philip Goulder, expert en immunologia de la Universitat d'Oxford, a la BBC: "cada vegada està més acceptat per part de la comunitat científica que hi ha diferències substancials en el sistema immunitari entre homes i dones i que tenen un impacte significatiu en el resultat d'una àmplia gamma de malalties infeccioses". Per aquesta raó, la resposta immune durant tota la vida a les vacunes i infeccions sol ser més agressiva i més efectiva en les dones que en els homes. Això podria estar causat pel fet que les dones porten dues còpies del cromosoma X, en comparació amb la X i la Y que tenen els homes.

coronavirus 2

Un altre fet curiós és que als Estats Units, la població afroamericana sembla estar patint en gran manera les conseqüències de la malaltia. Encara és aviat per extreure conclusions, però segons les primeres anàlisis, això sembla més que una tendència. A Louisiana, el 70% dels infectats són afroamericans, malgrat constituir el 32% de la població total. A Washington D.C. suposen el 60% dels infectats, encara que representen un 46% de la població i a Milwaukee, el 70% de les morts amb coronavirus són d'aquest grup, sent només el 26% de la població.