Una dosi de la vacuna d'AstraZeneca o Pfizer redueix les infeccions per coronavirus en gairebé dos terços i protegeix les persones grans i més vulnerables tant com a les persones més joves i sanes, segons un estudi. El The Guardian es fa ressò dels resultats de la Universitat d'Oxford i l'Oficina d'Estadística Nacional i són un impuls per a la campanya de vacunació i els primers a mostrar l'impacte sobre les noves infeccions i respostes immunitàries en un gran grup d'adults de la població general.  

En reduir les taxes d'infecció, les vacunes no només evitaran hospitalitzacions i morts, sinó que també ajudaran a trencar les cadenes de transmissió i, per tant, reduiran el risc d'un ressorgiment de malalties a mesura que el Regne Unit es vagi reobrint, constaten. 

Els resultats

Els investigadors han analitzat els resultats de les proves de Covid de més de 350.000 persones del Regne Unit entre desembre i abril. Així, han descobert que 21 dies després de rebre la primera dosi, el temps que tarda el sistema immunitari en muntar una resposta decent, les noves infeccions per coronavirus es van reduir en un 65%. 

Segons recull el rotatiu, la investigació constata que les vacunes van ser més efectives contra infeccions simptomàtiques que asimptomàtiques, reduint les taxes en un 72% i 57% respectivament, en comparació amb les observades en la població no vacunada. 

Una segona injecció de la vacuna de Pfizer augmenta més la protecció, fent que les infeccions simptomàtiques caiguessin en un 90% i les asimptomàtiques en un 70%. A causa del fet que la vacuna d'Oxford es va aprovar i posar en marxa més tard, encara és d'hora per avalar-ne l'impacte de la segona dosi.

Així, els científics de l'equip han comentat que aquestes troballes avalen la decisió del Regne Unit de prioritzar l'administració de les primeres injeccions a les persones grans i vulnerables i endarrerir les segones dosis. 

Salut volia espaiar les dosis

La possibilitat que hi havia sobre la taula, segons ha explicat aquesta setmana el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, era la d'allargar entre sis i vuit setmanes la segona dosi de Pfizer i Moderna. "Allargar la segona dosi, quan s'arriba al llindar, ja té un 90% d'efectivitat i per tant, amb la segona dosi el benefici que s'obté és marginal", ha detallat. "El segon element és que amb una dosi s'ha observat en multitud d'estudis que és capaç de reduir la mortalitat i la malaltia greu, que vol dir reduir l'ingrés a planta o a les UCI".

Però la intenció es va quedar en això. La roda de premsa sobre la campanya de vacunació d'aquest dimarts havia començat quan encara no havia acabat la Comissió de Salut Pública. Durant el transcurs de la roda de premsa, però, es va saber que finalment no s'havia aprovat aquesta petició. "No s'ha aprovat aquest allargament. Crec, sincerament, que és una mala notícia per a l'estratègia de vacunació", va ressaltar.

 

 

Imatge principal: una dosi de vacuna / Efe