L'estrès creixent que patim en aquests temps afecta negativament el funcionament del nostre organisme, i ens causa tota mena de problemes que tenen origen en l'estat d'alerta al qual sotmetem el cos. Encara més quan l'estat d'estrès es cronifica i hi convivim de forma contínua. Una de les conseqüències de patir això pot ser l'aparició de problemes a la tiroide.

La tiroide és una glàndula petita situada a la part frontal del coll que produeix una sèrie d'hormones com la triyodotironina (T3) i la tiroxina (T4), que regulen aspectes com el metabolisme de l'organisme. Si el seu funcionament es veu afectat, pot tenir importants efectes sobre la salut.

La tiroide funciona en conjunt amb les glàndules suprarenals, ubicades a sobre dels ronyons i que alliberen una sèrie d'hormones de gran importància com les sexuals o el cortisol. Quan una persona pateix estrès, allibera cortisol per preparar l'organisme davant el que considera una amenaça. Però quan aquest es cronifica, impacta la tiroide i desaccelera el metabolisme del seu cos. De fet, per aquesta raó hi ha una relació entre l'estrès i l'augment de pes.

Estressat

Quan la funció tiroide disminueix en un moment d'estrès, els nivells de les hormona triyodotironina (T3) i tiroxina (T4) disminueixen. Llavors es produeixen una sèrie de problemes, com l'hipotiroïdisme, la resistència a la insulina i els problemes per equilibrar el sucre a la sang.

Un llarga llista de símptomes

És probable llavors que quan es pateix un període d'estrès continuat en el temps, s'experimentin símptomes d'hipotiroïdisme, per això és important estar atents per saber distingir-los. I no només es limiten als clàssics, com fatiga, augment de pes, intolerància al fred, disminució de la freqüència cardíaca, moviments i parla lents, dolor articular i muscular, rampes i debilitat, restrenyiment, pell seca o cabells i ungles fines i trencadisses.

També poden aparèixer una disminució de la sudoració, formigueig, colesterol alt, inflor al rostre, peus i mans, insomni, problemes d'equilibri i coordinació. A més, se sol presentar pèrdua de libido, infeccions urinàries i respiratòries recurrents, anèmia i depressió.

Si no es tracta pot aparèixer ronquera, freqüència cardíaca lenta, pèrdua de l'audició i en el cas dels nens i adolescents retard en el desenvolupament o pubertat tardana. L'hipotiroïdisme es desenvolupa lentament. Els símptomes poden passar desapercebuts durant molt temps, varien molt entre els individus i de vegades són iguals que els d'altres afeccions, per la qual cosa poden portar a l'engany. Per això és important visitar un endocrí si se sospita de la seva presència.

Estrés

Com tractar-lo

El tractament sol consistir a controlar-ho, no curar-lo. Generalment es recepta tiroxina sintètica, un medicament que és idèntic a l'hormona T4. A més, s'aconsella augmentar la suplementació de iode, un mineral essencial per a la funció tiroide.

Quant a l'estrès, els millors consells per pal·liar els seus símptomes són portar una dieta sana i equilibrada, augmentar el consum de fruites, verdures i proteïnes, reduir l'alcohol, la cafeïna i el sucre, dormir prou durant la nit, seguir unes rutines durant el dia i prendre mesures per ajudar al cos a relaxar-se.