Espanya voreja el milió i mig d'infectats per coronavirus. Segons ha comunicat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat, 1.496.864 de persones s'han infectat des del mes de març en tot l'Estat, la qual cosa significa que des de divendres s'han detectat 38.273 casos nous de covid-19, una xifra molt inferior als més de 52.000 casos que es van detectar el cap de setmana passat.

La incidència acumulada en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants se situa en 470, xifra que també baixa des de divendres, que estava a 498. En les últimes dues setmanes, s'han detectat un total de 221.147 positius.

Pel que fa a les defuncions, el govern espanyol ha comunicat 408 des del divendres, i ja s'acumulen 1.082 persones mortes per covid-19 en l'última setmana a tot l'Estat. Fins a 41.253 persones amb prova diagnòstica positiva han mort des que el virus va arribar a Espanya, d'acord amb les dades recollides pel Ministeri. D'aquestes, 187 s'han produït a Andalusia, 162 a l'Aragó, 134 a Castella i Lleó i 133 a Astúries. A Madrid n'hi ha hagut 55, com a Castella - La Manxa, i a Catalunya 26.

Actualment, hi ha 20.452 pacients ingressats per covid-19 a Espanya i 3.156 en UCI. En les últimes 24 hores, s'han produït 1.520 ingressos i 790 altes. La taxa d'ocupació de llits ocupats per coronavirus se situa ja en el 16,54% i a les UCI en el 32,80%.

La tendència a la baixa podria ser estable

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha indicat que la "tendència a la baixa" que s'està observant en l'última setmana i mitja en els casos de Covid-19 "podria ser relativament estable", basant-se en el fet que també està disminuint la taxa de positivitat, que ja ha baixat del 13 per cent i se situa ara mateix en el 12,7.

Segons l'epidemiòleg, una dada que indica que aquesta "tendència a la baixa podria ser relativament estable" és que el percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques "es va reduint". "A més, el nombre de proves diàries continua sent molt alta, d'unes 2.500, estem en una xifra molt pròxima a la capacitat màxima de detecció. Creiem que estem detectant un percentatge molt alt de les infeccions", ha aplaudit.

Simón ha explicat que fins a 17 comunitats autònomes es troben ja en situació de descens o estabilització, encara que ha precisat que "totes excepte Canàries es troben encara en xifres molt elevades d'incidència". "Continuen sent molts casos. I continuem mantenint les xifres dels ingressos en hospitals i UCI, que esperem que es vagi reduint progressivament", ha sostingut.

Astúries, la que més preocupa

La comunitat que "més preocupa" en aquests moments a Sanitat és Astúries, ja que "és una de les quals encara està en fase d'increment". L'expert del Ministeri confia que es pugui evitar el confinament domiciliari a la regió asturiana, però no descarta "cap escenari": "S'està treballant en possibles mesures alternatives per a millorar la transmissió. El plantejament de confinament domiciliari no s'aplicarà ara com ara. S'està en una situació molt pròxima amb les mesures actuals. Però les mesures estan totes sobre la taula".

En últim lloc, Simón ha advertit que aquest descens no té per què ser definitiu, i que si es relaxen les mesures, es podria produir un nou repunt. "Els mesos de fred pot ser que impliquin un increment de transmissió. L'objectiu no és començar a baixar, sinó estar en nivells de transmissió prou baixos per a saber que tenim l'epidèmia controlada", ha ressaltat.

En aquest context, ha alertat que en les "pròximes setmanes" es produiran períodes de risc en aquest sentit, amb l'arribada, per exemple, del Pont de la Constitució. En qualsevol cas, Simón ha explicat que, de moment, els ponts d'octubre i novembre no han suposat un increment en la transmissió, d'acord amb les baixades que es continuen produint en les estadístiques de nous casos.