Les dades de la Covid-19 continuen disparades a Espanya. Aquest dijous el Ministeri de Sanitat ha sumat 368 morts més a les estadístiques oficials, la xifra més alta des de finals d'abril. En total, aquesta última setmana s'han notificat 1.002 defuncions per coronavirus i, d'aquesta manera, la xifra global de morts per coronavirus a Espanya s'eleva a 38.486.

En aquest nou informe també es registren 21.908 casos nous de coronavirus, 9.606 dels quals han estat diagnosticats en les últimes 24 hores. Aquest increment respecte als 8.924 registrats el dimecres fa que la xifra global de persones infectades s'elevi fins a 1.306.316.

Madrid, a l'epicentre de la segona onada

La situació és diferent entre territoris de l'Estat, i la Comunitat de Madrid continua situant-se al focus d'aquesta segona onada. Segons les darreres dades de Sanitat, s'han detectat 2.075 nous positius de Covid-19 en les últimes 24 hores.

Les dades a Catalunya tampoc són positives, i en les darreres setmanes se situa en segona posició en nombre de contagis a l'Estat. En el darrer informe, Catalunya ha notificat 1.238 nous contagis en les darreres 24 hores.

L'impacte de la segona onada als hospitals

El creixement continuat de contagis a Espanya es tradueix en un gran impacte en els hospitals d'arreu de l'Estat. De fet, l'ocupació de llits d'UCI per pacients Covid se situa a prop del 30%. "El sistema sanitari seguirà patint uns dies més", ha advertit el cap del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa d'aquest dijous.

Segons ha explicat Simón, però, la situació és relativament diferent de la de la primavera. Ara, les persones ingressades en llits d'UCI són més joves que al mes de març, però els morts continuen sent persones de més edat, i fins i tot ha augmentat la mitjana respecte a la primera onada.

Serà necessari un confinament total?

"Amb un confinament estricte de 15 dies ho tindríem tot controlat", ha plantejat hipotèticament Simón, que ha assegurat que això és impossible. "El confinament total no arribarà a ser necessari", preveu l'epidemiòleg, ja que considera que hi ha mesures molt estrictes i s'està estabilitzant la transmissió. Tot i això, continua sent molt alta: la incidència dels últims catorze dies és de 527,30 casos per cada 100.000 habitants.

 

Imatge principal: Un tècnic d'emergències mèdiques trasllada una dona a l'Hospital de la Mar de Barcelona. / Efe