Les xifres parlen per elles mateixes. La segona onada de coronavirus continua colpejant Espanya i especialment la Comunitat de Madrid. Respecte l'informe d'ahir, el Ministeri de Sanitat ha comunicat fins a 12.423 contagis, dels quals una quarta part es concentren a la regió de la capital espanyola. Però continua havent-hi un problema amb les dades que ofereix el govern de Díaz Ayuso. De les 126 noves morts a Espanya, només tres han tingut lloc a Madrid. Aquestes dades arriben el mateix dia que la justícia ha decidit tombar el confinament perimetral, a les portes del pont del Pilar.

D'aquesta manera, el total de casos confirmats a Espanya puja fins a 848.324. En són 12.423 més que les dades facilitades ahir, dels quals 5.585 van ser diagnosticats ahir (mig miler més). D'aquests, 2.265 es concentren a la Comunitat de Madrid, una xifra similar a la d'ahir i que representa el 40% dels diagnòstics d'aquest dimecres. Són cinc vegades més que el segon territori, Andalusia, amb 444 casos. Per darrere se situen el País Basc, amb 438 casos; l'Aragó, amb 433 casos, i Navarra, amb 400 casos.

La incidència acumulada es manté estable. Al conjunt d'Espanya se situa avui en 256 casos per cada 100.000 habitants. A Madrid curiosament baixa gairebé trenta punts, de 591 a 563 casos per cada 100.000 habitants. Són les dades que faciliten les mateixes comunitats. Només Navarra es troba també per sobre del llindar dels 500, amb un valor de 655.

Per altra banda, les comunitats han informat de 126 noves morts, de les quals només tres han tingut lloc a la regió de la capital espanyola. El balanç total ja puja a 32.688 morts al conjunt d'Espanya. De les 421 defuncions registrades per la pandèmia en l’última setmana, 96 han tingut lloc a Castella i Lleó, 89 a Andalusia i 63 a Madrid.

La pressió hospitalària es manté molt elevada a la Comunitat de Madrid. El 21,1% dels llits d’hospital estan ocupats per pacients de coronavirus, i a Espanya el 8,95%. En tots dos casos baixa lleugerament. I en el cas dels llits d’UCI, se situa en el 39,81% a Madrid, quan al conjunt de l’Estat és del 18,04%. Sempre segons les dades facilitades per les mateixes comunitats.

Els arguments del TSJM

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) no avala el confinament perimetral de Madrid. La sala contenciosa administrativa ha denegat aquest dijous la ratificació de les mesures acordades pel Ministeri de Sanitat. La interlocutòria sosté que, amb aquestes decisions, es veuen afectats els drets i llibertats fonamentals. El tribunal considera que, amb l'actual ordenament legal, aquesta limitació no es pot fer mitjançant una ordre ministerial i cal que el Congrés dels Diputats ratifiqui prèviament les mesures. Aquests arguments xoquen amb els exposats per l'Audiència Nacional per rebutjar mesures cautelaríssimes, en entendre que no afectaven directament drets fonamentals dels ciutadans.

"Els drets fonamentals que la Constitució atribueix als ciutadans no poden veure's afectats per cap ingerència estatal no autoritzada pels seus representants mitjançant una disposició amb rang de llei", sostenen els magistrats en la seva interlocutòria.