Es calcula que una de cada quatre persones al món occidental pateix fetge gras a causa dels mals hàbits que desenvolupem a causa d'una deficient alimentació i la falta d'exercici. D'ells, un 20% desenvolupen la malaltia per fetge gras no alcohòlic, una patologia que no manifesta símptomes fins a estar molt avançada i comporta, a més de l'acumulació de greix i inflamació al fetge, problemes cardiovasculars i increment en el risc de tumors, tant al fetge com fora del mateix.

Té la prevalença més alta de les malalties del fetge, per sobre de la produïda per l'alcohol i l'hepatitis C. El fet de patir-la augmenta els factors de risc de patir altres patologies com la diabetis tipus 2, malalties del cor o insuficiència hepàtica. Els científics creuen que aquesta malaltia es convertirà en la primera causa de trasplantaments de fetge en la pròxima dècada.

Actualment no existeix un tractament eficaç per tractar-lo, més enllà de l'adopció d'hàbits de vida saludables. Aquests són perdre pes, portar una alimentació saludable, fer exercici sovint i evitar hàbits tòxics com fumar o beure alcohol.

Menjar|Dinar saludable

Menjar saludable

L'estudi

Recentment, un equip d'experts de la Universitat d'Haifa ha descobert una nova via a través d'un estudi dut a terme amb un grup de pacients que patien la malaltia, amb edats compreses entre els 20 i els 65 anys a què se'ls va introduir en un programa d'entrenament de resistència.

Els pacients van participar en un programa de 40 minuts tres vegades per setmana durant un període de tres mesos. El programa es va definir d'acord amb un protocol uniforme, amb el nivell de resistència ajustades a les capacitats de cada pacient. Un segon grup va realitzar exercicis d'estirada durant el mateix període. Es va demanar als dos grups no prendre cap medicació, ni fer canvis en el seu estil de vida o dieta. Al final dels tres mesos el grup que va realitzar l'entrenament de resistència va presentar uns nivells inferiors de greix al seu fetge. Els nivells de colesterol també es van reduir, igual com la quantitat de ferritina a la sang, un marcador del dany hepàtic.

Segons la doctora Shira Zelber-Sagi de la Escuela de Salut Pública de la Universitat d'Haifa, que va codirigir l'estudi, "l'entrenament de resistència no estava destinat a reduir el pes corporal significativament, ni la pèrdua de pes global. Tanmateix, va tenir un impacte específic en termes d'una caiguda en els nivells de greix al fetge, mesurats en l'examen d'ultrasò."

Ballant

Ballant

La resistència és la capacitat física que té el nostre cos per aguantar determinat tipus d'exercici i té a veure amb l'esforç que aquest requereix de nosaltres. Igual com altres factors com la força o la velocitat es pot entrenar mitjançant exercicis determinats, per la qual cosa és qüestió de temps i voluntat. Els millors exercicis poden ser caminar, ballar, trotar, nedar, fer abdominals, esquats, saltar amb una corda o pujar escales, per posar alguns exemples. Encara que sempre és aconsellable, sobretot si es pateix alguna patologia, fer-ho sota consulta d'algun professional.