No hi ha cap dubte que, des del punt de vista de la salut, el 2020 ha estat un any pèssim i que els primers mesos del 2021 també seran complicats, encara que tinguem l'esperança posada a les vacunes.

Però el cert és que encara que la pandèmia de la Covid-19 és la que ha centrat l'atenció de tots, també s'han produït alguns avenços en l'àmbit mèdic, sobretot en innovació. Des d'avenços en oncologia, teràpies gèniques i salut cardíaca fins al desenvolupament de les vacunes davant la Covid-19, el 2020 també ha allotjat bones notícies. Aquestes són algunes d'elles.

L'any del codi genètic

El mes d'octubre passat, Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna van rebre el Premi Nobel de Química per descobrir les anomenades tisores genètiques CRISPR/Cas9, els enzims que tallen fragments de l'ADN per restaurar-los a la seva funció normal. Les científiques van demostrar que aquestes eines genètiques poden controlar-se per tallar qualsevol mena de molècula de l'ADN a un lloc designat, no només per distingir l'ADN dels virus.

Bàsicament, significa que podem "reescriure el codi de la vida", segons l'anunci oficial del Premi Nobel. Aquesta innovació té ramificacions d'ampli abast per a les persones amb malalties genètiques, ja que es podrien eliminar aquests errors genètics tallant les parts de l'ADN corresponents. Com més sapiguem sobre genètica i teràpies genètiques, més millorada serà la nostra capacitat de practicar medicina de precisió, obrint les possibilitats de crear teràpies dirigides per a tota mena d'afeccions.

CientíficoEls descobriments sobre l'ADN estan avançant tant que aviat es podran corregir molts problemes genètics

Malalties cardíaques i cerebrovasculars

Segons va recollir recentment l'American Heart Association, en aquests moments existeix un nou estudi de fase 3, que podria canviar la forma com es tracta la miocardiopatia hipertròfica (quan el múscul cardíac s'engrosseix i pot endurir-se). També destaca els nous tractaments que podrien canviar el tractament de primera línia per a la fibril·lació auricular i una nova cirurgia mínimament invasiva per prevenir un accident cerebrovascular.

Aquest any també s'ha descobert com medicaments dissenyats per tractar la diabetis, els inhibidors del transportador de glucosa de sodi 2 o els inhibidors de SGLT2 ajuden els pacients amb insuficiència cardíaca, fins i tot als que no tenen diabetis. També s'han desenvolupat molts estudis per comprendre les connexions entre malalties infeccioses com la grip i la Covid-19 amb un risc més important de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular.

Oncologia

El 2020, la investigació del càncer ha avançat en diferents fronts. S'estan desenvolupant tecnologies per a la detecció primerenca del càncer mitjançant anàlisi de sang, perquè se sap des de fa bastant temps que els tumors alliberen l'ADN en el corrent sanguini. També s'ha treballat amb noves maneres de desactivar les mutacions genètiques, així com en el desenvolupament d'un compost per degradar el receptor d'andrògens de les cèl·lules canceroses de la pròstata, la qual cosa permet que aquestes cèl·lules canceroses creixin.

La telemedicina

La pandèmia i el seu confinament ha suposat tota una revolució en l'àmbit de l'ús de les noves tecnologies, també de la telemedicina. Si bé això no és un descobriment mèdic per si mateix, és un desenvolupament crucial en medicina, perquè permet un accés més important als professionals i transforma la forma en com ens relacionem amb l'atenció mèdica en les nostres vides.

TelemedicinaL'any 2020 ha estat el de les videoconferències i també el de l'auge de la telemedicina

Alzheimer

Durant l'any passat es va investigar en com una simple anàlisi de sang pot diagnosticar la malaltia de l'Alzheimer. Tot i que encara els estudis no han finalitzat, es tracta d'un avenç importantíssim, ja que són milions de persones a tot el món les que pateixen aquest tipus de demència, que es podria diagnosticar molt abans que ara, amb què això significa per al desenvolupament de la malaltia.