Avui, 7 d'abril, se celebra el Dia Mundial de la Salut, una efemèride que sens dubte aquest any adquireix una altre dimensió, en plena expansió del coronavirus. Amb més de 1.340.000 casos confirmats al món i més de 73.000 morts, la pandèmia s'ha convertit en el principal problema a què s'enfronten aquests moments tots els països del món. A Espanya, país que lidera la taxa de mortalitat del virus a nivell internacional, es compleixen quatre setmanes de confinament i encara no existeix certesa del que succeirà en els propers dies.  

L'Organització Mundial de la Salut ha volgut aquest Dia Mundial de la Salut destacar la funció que estan complint a nivell global les infermeres, reconeixent el seu paper vital –igual com altres treballadors de la salut– situant-se en la primera línia de la resposta al COVID-19 i posant en risc la seva pròpia salut per protegir la comunitat en general.

Infermera màscara

Tal com destaca l'OMS, és important honrar aquesta força laboral com un dels recursos més valuosos de tots els països. "El Dia Mundial de la Salut també és una oportunitat per advocar pel compromís i els recursos per enfortir la força laboral de la infermeria, millorar la seva educació i condicions de feina, i permetre'ls treballar al seu màxim potencial".

De fet, coincidint amb l'efemèride, l'Organització ha publicat l'informe sobre l'Estat de la Infermeria Mundial 2020, desenvolupat per aquesta organització i el Consell Internacional d'Infermeres. L'informe proporciona una descripció tècnica del paper de la infermeria a tot el món i destaca la seva contribució per aconseguir la cobertura universal de Salut i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. Així mateix, es basa en dades de 193 països. En total, a tot el món, hi ha 28 milions de professionals de la infermeria, 19 milions d'elles titulats, de les que més de la meitat són dones i menors de 35 anys.

A Espanya, la situació a què s'està enfrontant el sector és dramàtica en plena pandèmia i des de les organitzacions s'està alertant sobre l'impacte psicològic a què s'estan enfrontant durant aquests dies. Tal com destaca l'Organització Col·legial d'Infermeria, la por del contagi, tant d'un mateix com dels pacients i familiars propers als sanitaris, és un plus afegit a la lluita diària dels professionals de la infermeria contra el coronavirus.

Infermera primer pla

Segons afirma Florentino Pérez Raya, president d'aquesta organització, "les infermeres i infermers som professionals de primera línia en l'accés al sistema sanitari i la seva exposició a aquest virus és enorme. És obvi que a la pràctica assistencial estan excel·lentment formades, però necessitem que també cuidin la seva salut mental per afrontar això de la millor manera possible. És clau que es cuidin a si mateixes per poder cuidar els altres".

En aquest sentit, descriuen els símptomes físics que hi són presentat una gran majoria d'aquests professionals: augment de la freqüència cardíaca i respiratòria i de la tensió arterial, així com de gastrointestinals d'origen psicosomàtic i alteracions de la gana; contractures i tremolors musculars; problemes de son o malsons; o símptomes psicològics com a irritabilitat, nivells elevats d'ansietat, problemes d'atenció, concentració i memòria, pensaments negatius, tristesa, por o crispació. "Quan l'epidèmia estigui controlada serà el moment que Salut Laboral instauri les mesures per avaluar l'estat individual de cada persona i evitar el desenvolupament de patologies en els treballadors".