L'efecte placebo és objecte de nombrosos estudis en l'àmbit científic que analitzen de quina manera ens sentim millor després de prendre un tractament sense ingredients actius, simplement perquè ens creiem que és real. Recentment, un equip d'investigadors de la Universitat de Michigan i el Dartmouth College ha estat el primer en demostrar que els placebos redueixen els marcadors cerebrals d'angoixa emocional fins i tot quan les persones saben que n'estan prenent un.

L'evidència mostra que fins i tot si les persones són conscients que el seu tractament no és real, conegut com a placebo no enganyós, creure que és capaç de curar pot provocar canvis en la forma en què el cervell reacciona a la informació emocional.
Placebos

Els placebos s'utilitzen per calmar els símptomes de diferents malalties. (Unsplash)

Els científics es van plantejar la següent pregunta: Què passaria si algú prengués una pastilla de sucre lliure d'efectes secundaris dues vegades al dia després de veure un vídeo breu i convincent sobre el poder dels placebos i experimentés una reducció de l'estrès com a resultat?

Els resultats han estat publicats a la revista Nature Communications i demostren com d'efectius són els placebos no enganyosos per reduir l'activitat cerebral emocional. "Els placebos simbolitzen el poder de la ment sobre la matèria", asseguren els experts.

L'estudi

Per provar placebos no enganyosos, els investigadors van mostrar a dos grups separats de persones una sèrie d'imatges emocionals en dos experiments. Als primers se'ls va subministrar informació sobre els efectes d'un placebo que consistia en un aerosol nasal de solució salina per inhalar. Se'ls va dir que era un placebo que no contenia ingredients actius però que ajudaria a reduir els seus sentiments negatius si així ho creguessin. A l'altre grup se'ls va receptar el mateix aerosol de solució salina, però se'ls va dir que l'aerosol millorava la claredat de les lectures fisiològiques que estaven registrant els investigadors.

En el primer experiment, els placebos no enganyosos van reduir l'angoixa emocional dels participants. Segons els experts, "aquest resultat demostra que els placebos no enganyosos representen efectes psicobiològics genuïns".

Després d'haver realitzat aquest assaig, els investigadors han començat un seguiment de les seves dades amb un assaig de placebo no enganyós en la vida real per a l'estrès que ha suposat el COVID-19, però encara no es coneixen els resultats obtinguts.
Pastilles blanques

Els placebos porten sucre o altres substàncies però no contenen medecina. (Unsplash)

L'estudi té múltiples aplicacions perquè en el camp de la ciència i la medicina, s'utilitza molt el placebo per avaluar les intervencions mèdiques, pel que és important comprendre com i per què sorgeixen aquests efectes que poden arribar a representar el 68% de l'efecte en alguns grups de medicaments, com per exemple els antidepressius.

Durant molt temps, s'han estudiat la varietat de factors que contribueixen a l'efecte placebo. Fins ara, diversos estudis han demostrat que la genètica, el nivell de coneixement i les expectatives individuals del resultat d'un tractament juguen un paper important.