Un estudi del Grup de Recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha esbrinat que l'edat biològica està directament relacionada amb l'envelliment del cervell. Així doncs, han aconseguit establir una relació entre l'edat biològica, independent de la cronològica, i l'aparició d'un indicador d'envelliment del cervell. Es tracta d'àrees del cervell que apareixen de manera diferent en imatges de ressonància magnètica i que indiquen que és un teixit on la sang arriba amb més dificultat. Així ho ha informat aquest divendres l'IMIM en un comunicat.

"Una bona part de l'efecte del pas dels anys sobre el nostre cervell no només ve donat per l'edat cronològica, la que tenim per la nostra data de naixement, sinó per l'edat biològica, que explica moltes altres coses que no només la cronològica", ha explicat el coordinador del grup de recerca, Jordi Jiménez-Conde. Doncs bé, l'estudi pot facilitar que, en un futur, disposem de noves eines per millorar el pronòstic i el seguiment dels pacients, tot permetent així identificar amb una anàlisi de sang quins individus tindran més tendència a presentar un envelliment cerebral accelerat. Concretament, els investigadors han fet servir dades de 247 pacients que havien patit un ictus i als quals es va realitzar una ressonància magnètica que va permetre establir el volum d'hiperintensitats de la substància blanca als cervells.

L'edat biològica es va detallar en mostres de sang, mitjançant l'anàlisi de metilació del seu ADN, que es modifica en funció de factors externs, com ara els hàbits de vida. Així, es va poder demostrar per primera vegada com "l'edat biològica, l'envelliment del cos té una associació directa amb l'envelliment cerebral de manera independent de l'edat cronològica", ha dit l'investigador.

Jordi Jimenez Joan Jimenez / Europa Press
Els investigadors Jordi Jiménez-Conde i Joan Jiménez-Balado / Europa Press

42,7% de l'envelliment

L'estudi assenyala que l'edat biològica explicaria el 42,7% de l'envelliment cerebral mesurat per la presència d'hiperintensitats de la substància blanca. No obstant això, l'investigador Joan Jiménez-Balado afirma que cal continuar analitzant l'efecte que té la genètica sobre aquestes lesions del cervell, ja que pot ajudar a entendre millor els mecanismes biològics que participen en l'envelliment cerebral. I ha declarat que serà "molt interessant en futurs estudis" fer servir les noves aproximacions informàtiques que permeten classificar les hiperintensitats de la substància blanca en funció de factors com la seva localització.

Finalment, escau esmentar que una presència elevada d'hiperintensitat de la substància blanca es vincula a diverses patologies, com ara el deteriorament cognitiu inespecífic, alteracions de la marxa i un pitjor pronòstic en la capacitat de recuperació del cervell davant d'una patologia que el perjudiqui.